(φωτό αρχείου)

Αλβανία: Επεισόδια και ένταση για τις δημοτικές εκλογές

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αλβανία, καθώς όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές- είναι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου- σημειώνονται επεισόδια και συμπλοκές οπαδών της αντιπολίτευσης με αστυνομικούς. 

propoli

Πηγή της έντασης αποτελεί η απόφαση του απόφαση του Προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, με Προεδρικό Διάταγμα, η οποία όμως κρίθηκε παράνομη.

Σε δεκάδες πόλεις της Αλβανίας, σε δήμους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, ξέσπασαν επεισόδια χθες καθώς η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές.

Οι συγκεκριμένοι δήμοι ζητούν από την κεντρική εκλογική επιτροπή να εκκενώσει τους χώρους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα.

Δακρυγόνα και συμπλοκές

Τα βίντεο από τα επεισόδια αποτυπώνουν απόλυτα την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία ενόψει των εκλογών. Σε αυτά, διαδηλωτές της αντιπολίτευσης πολιορκούν εκλογικά τμήματα και συγκρούονται άγρια με αστυνομικούς που προσπαθούν να τους απωθήσουν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

LIVE

LIVE – Nga Kavaja

Gepostet von Partia Demokratike e Shqipërisë am Mittwoch, 19. Juni 2019

Από τα επεισόδια έχουν καταγραφεί τραυματισμοί, ενώ δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και πολλοί πρώην βουλευτές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Balkan Insight.

Καταδίκη της έντασης στην Αλβανία από τον ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καταδίκασε τις βίαιες επιθέσεις σε όργανα που σχετίζονται με τη διοργάνωση των δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ότι όλες οι πολιτικές διαδικασίες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου.

«Κάθε προσπάθεια να εκτροχιαστεί η δημοκρατική διαδικασία με βίαιες ενέργειες παραβιάζει τον νόμο, εμποδίζει την πρόοδο της χώρας και αμαυρώνει τη διεθνή φήμη της», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση και καλεί τις Αρχές της Αλβανίας να λάβουν όλα τα μέτρα, με βάση τη νομοθεσία, για να διωχθούν οι υπεύθυνοι για τη βία.

Loading