Όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει ότι η ΝΔ έχει κάνει «κωλοτούμπα» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια προσεκτική ματιά στη ρητορική αλλά και τη στάση της νέας κυβέρνησης από το βράδυ των εθνικών εκλογών μέχρι και σήμερα, αποδεικνύει ότι παραμένει αμετακίνητη στην αρχική της θέση.
Του Γιάννη Χαβιανίδη
Αυτό που επισημαίνουν όλα τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη είναι πως η συγκεκριμένη Συμφωνία ήταν και παραμένει κακή, η οποία όμως δεν αλλάζει μονομερώς από τη στιγμή που επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξάρτητων βουλευτών που τη στήριξαν.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, απόλυτη προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών, είναι να αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας αξιοποιώντας ως μοχλό πίεσης τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με «όπλο» το βέτο σε κάθε κεφάλαιο της ενταξιακής πορείας του γειτονικού κρατιδίου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ελληνική κυβέρνηση θα ζητά από τον Ζόραν Ζάεφ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου ούτως ώστε να «κλείσουν» οι πληγές που άνοιξαν από τη Συμφωνία, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της γλώσσας.
Παράλληλα, η Αθήνα θα δώσει έμφαση στη στήριξη των μακεδονικών προϊόντων, τα οποία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άφησε στην τύχη τους, ενώ θα υλοποιηθεί μια μεγάλη παγκόσμια επικοινωνιακή καμπάνια για την αυθεντική, την ελληνική Μακεδονία, όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτά είπαμε ότι θα κάνουμε και αυτά θα κάνουμε. Και αναμένουμε και από την αντιπολίτευση -ακόμη και αν ψήφισε την επιζήμια αυτή συμφωνία- να στηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζουν, μάλιστα, τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας: «Η Συμφωνία έπρεπε να συνταχθεί με επωφελέστερο τρόπο. Σκοπός μας είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες. Θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας αλλά δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα μη τήρησης των δεσμεύσεων».
Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα διττό σκοπό έχουν οι επισκέψεις που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πρώτον, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική Δημοκρατία και, δεύτερον, την προώθηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναλύσει στους ομολόγους του στην Ευρώπη.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν πως κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η αποκατάσταση του ονόματος της Ελλάδας, ώστε ακολούθως να ζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.