Του Γιάννη Συμεωνίδη
Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, γι’ αυτό και οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία διατυπώνονται μόνο όταν τα μικρόφωνα είναι κλειστά.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν υφίστανται.
Κάθε άλλο μάλιστα, με πιο πρόσφατη αφορμή την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, στην τέταρτη κι ενδεχομένως τελευταία εκλόγιμη θέση του οποίου φιγουράρει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος άσκησε και προσωπική πίεση στον Αλέξη Τσίπρα για να το πετύχει, αρνούμενος την πολιτική του συνταξιοδότηση.
Πρόσωπα που συμβολίζουν τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, ωστόσο, αναφέρουν στο Politik πως το άνοιγμα στην Προοδευτική Συμμαχία θα συμβολιζόταν με πολύ πιο εμφατικό τρόπο αν στην τέταρτη θέση είχε τοποθετηθεί κάποιο στέλεχός της.
Την ίδια ώρα, υποψήφιοι βουλευτές μας λένε ευθαρσώς πως μετά από την 7η Ιουλίου δεν θα μείνουν σιωπηλοί για τα κακώς κείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για την περιθωριοποίηση όσων προσχώρησαν σε αυτόν τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο.
Στο μεταξύ, από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου ναι μεν θα συνεχιστούν οι στοχευμένες εμφανίσεις του πρωθυπουργού σε συγκεκριμένα “target groups”, όπως σήμερα Δευτέρα στους μικρομεσαίους στη Λαχαναγορά του Ρέντη, όμως αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στην κινητοποίηση των υποψήφιων βουλευτών, αλλά και στην πειθώ των φίλων του κόμματος όταν ενημερώνουν το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον για το τι πέτυχε αυτή η κυβέρνηση και τι σχεδιάζει για το μέλλον, αλλά και για το τι κινδυνεύει να χαθεί σε περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ.
Πιστεύουν στην ανατροπή
Όπως κι αν έχει, πάντως, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στις βουλευτικές κάλπες.
Εστιάζουν λιγότερο στην επιστροφή ψηφοφόρων που επέλεξαν μικρότερα κόμματα στις 26 Μαΐου και περισσότερο σε όσους απείχαν και οι οποίοι επέλεξαν ναι μεν να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μην δώσουν την ψήφο τους σε κάποιο άλλο κόμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν πως αν οι περισσότεροι από αυτούς επιστρέψουν στα εκλογικά τμήματα μπροστά στο δίλημμα “φυγή προς τα εμπρός” ή “επιστροφή στις μνημονιακές πολιτικές” θα επιλέξουν το πρώτο και τον κ. Τσίπρα κι όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.