Δαββέτας: «Έχουμε μετατρέψει την πολιτική σε θέαμα»

Την εκτίμηση ότι «έχουμε μετατρέψει την πολιτική σε μπίζνες, σε θέαμα» διατύπωσε στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη και τον Θωμά Καλέση, ο Δημοσθένης Δαββέτας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων.

propoli

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Δ. Δαββέτας σημείωσε ότι «ήμουν σύμβουλός του για θέματα πολιτισμού το διάστημα που ήταν πρωθυπουργός. Διατηρώ άριστες προσωπικές σχέσεις με τον κύριο Καραμανλή, και με τον κύριο Μητσοτάκη δεν έχω κάποιο πρόβλημα προσωπικό, για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση».

Παράλληλα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να πολιτευτεί με το συγκεκριμένο κόμμα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής τόνισε ότι «απλώς, τα τελευταία δύο χρόνια, και οι υποχρεώσεις μου, αλλά και επίσης με ένα υπαρξιακό ερώτημα γύρω από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας με είχαν απομακρύνει από την άμεση πολιτική δραστηριότητα. Περνούσα πάρα πολύ καιρό δημιουργώντας διάφορα πολιτιστικά project εδώ στο πανεπιστήμιο και γενικότερα ανά την Ευρώπη, και προσπαθούσα να δω ποιο από τα κόμματα θα μπορούσε πραγματικά σε περίπτωση που αποφάσιζα την επιστροφή μου να με εκφράσει ώστε να επανέλθω σε αυτό που ονομάζουμε πορεία για μια ευρωπαϊκή μάχη.

Έβλεπα ότι όλα τα κόμματα βάζαν ως πολιτική ατζέντα τις εθνικές εκλογές, μέσα στις ευρωπαϊκές. Αυτό, το οποίο ισχύει συνολικά, το θεωρούσα λάθος γιατί έχω την εντύπωση ότι δίνουμε προτεραιότητα μόνο στις εθνικές εκλογές και χρησιμοποιούμε τις ευρωπαϊκές για να ενισχύσουμε το εθνικό μας προφίλ και τις εθνικές μας κατακτήσεις σε ποσοστά ή σε στρατηγικές κινήσεις.  Εγώ σαν Ευρωπαίος πολίτης, βλέπω ότι τα προβλήματα της Ευρώπης είναι πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο ουσιαστικά. Αυτές οι ευρωεκλογές είναι κρισιμότατες σε σχέση με την πορεία που θα πάρει η Ευρώπη, και δεν έβλεπα κάποιο κόμμα να πηγαίνει προς κάπου. Οπότε αποφάσισα ότι θα κατέβαινα με ένα κόμμα στο οποίο θα είχα πολύ καλές ανθρώπινες σχέσεις, θα μπορούσα να είμαι ελεύθερος να δράσω και αν θα έβαζα υποψηφιότητα, γιατί θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, θα είχα και κάποιες πιθανότητες να εκλεγώ».

«Τα κόμματα πρέπει να δείξουν παλικαριά»

Από την άλλη πλευρά, ο Δ. Δαββέτας κατήγγειλε το κομματικό όφελος που προσπαθούν να αποκτήσουν τα κόμματα, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη κατάσταση πρέπει να αλλάξει και «πρέπει να ξεκινήσουμε από τα ίδια τα κόμματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξουν παλικαριά τα κόμματα, γενναιότητα. Δε θα πρέπει να εκμεταλλεύονται προς κομματικό όφελος τις οποιεσδήποτε εκλογές. Γιατί μία προσωπικότητα η οποία δεν ανήκει στο κόμμα μας αλλά είναι ικανότατη γιατί να μην την στηρίξουμε και θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως “πρόβατα” καθαρά τις γραμμές των κομμάτων;

Έχουμε μετατρέψει την πολιτική σε μπίζνες, σε θέαμα. Ψάχνουμε δηλαδή στο ποδόσφαιρο, στο τραγούδι, ψάχνουμε σε οτιδήποτε έχει σχέση με το μεγάλο κοινό, με το θέαμα. Μα δεν είναι θέαμα η πολιτική».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, απάντησε πως «αν λοιπόν υπάρχει ένα διακύβευμα αυτή τη στιγμή, είναι το διακύβευμα η ερώτηση και η απάντηση μαζί κατά τη γνώμη μου: Γιατί μέχρι τώρα η Ευρώπη δε λειτούργησε όπως έπρεπε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη μάχη που λένε πολλοί μεταξύ λαϊκισμού και υπευθυνότητας; Μήπως λοιπόν θα έπρεπε τώρα να ψάξουμε να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της Ευρώπης; Γιατί η Ευρώπη αντί να ενωθεί, πάει να αποχωριστεί και λειτουργεί αντι-ενωτικά; Γιατί ο ανταγωνισμός ο οποίος είναι υγιής στην ελεύθερη οικονομία αντί να λειτουργήσει συνθετικά μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα αλληλεγγύης λειτουργεί διαλυτικά; Αυτές τις αιτίες πρέπει να ψάξουμε».

Loading