Δεν θέλουν να δώσουν «άλλοθι» στον Καμμένο
INTIME

Δεν θέλουν να δώσουν «άλλοθι» στον Καμμένο

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Δυο ήταν οι λόγοι για τους οποίους, μέχρι αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε η ΝΔ να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Και ο ένας από αυτούς αφορά τον Πάνο Καμμένο…

Ο πρώτος και σημαντικότερος ήταν η παραδοχή ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν προεξοφλημένο. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα κέρδιζε τίποτα πολιτικά εφόσον «έπαιζε» τώρα το συγκεκριμένο «χαρτί». Αντίθετα, θα του στερούσε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει καλύτερα ενόψει των επόμενων κρίσιμων ζητημάτων που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ο δεύτερος λόγος αφορούσε στον Πάνο Καμμένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επίσης και πολλοί συνεργάτες του στο επικοινωνιακό επιτελείο, δεν θέλησε να δώσει «άλλοθι» στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να παραστήσει τον… Μακεδονομάχο. Ιδίως από τη στιγμή που με την στάση που κράτησε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ήταν εκείνος που… έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα το στυλό προκειμένου να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα, δεν ήθελε να του δώσει τον χώρο και την επικοινωνιακή ευκαιρία να παραστήσει τον… τζάμπα μάγκα.

Η αλήθεια είναι πως η απόφαση Μητσοτάκη να μην καταθέσει τελικά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις στη βάση του κόμματος, όπως επίσης και σε ορισμένους Βορειοελλαδίτες βουλευτές. Το κύριο επιχείρημά τους ήταν πως η ΝΔ δεν έπρεπε να παραδώσει αμαχητί τα κοινοβουλευτικά… όπλα που είχε στη διάθεσή της προκειμένου να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου του κόμματος δεν βρήκε ομόφωνα σύμφωνη την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Καταψηφίζουν τη Συμφωνία αλλά…

Όσον αφορά στην επίμαχη Συμφωνία, στη ΝΔ διατρανώνουν προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεσή τους στην κύρωσή της. Σημειώνουν, δε, πως «η κυβέρνηση όχι μόνο παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη “μακεδονική»” ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχείρησε να αποκρύψει από τη Βουλή».

«Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών» προσθέτουν κομματικές πηγές. Και αυτό, εξηγούν, «συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης».

Κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κ.λ.π.) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στοιχείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων.

Loading