Επιμένει ο Ερντογάν: Να κάνουμε τζαμί την Αγια-Σοφιά

Αμετανόητος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε στην πρόθεσή του να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά λίγες ώρες μετά το «φρένο» που επιχείρησε να του βάλει η Unesco.

propoli

«Για χρόνια το έθνος μας περίμενε να δει τζαμί την Αγιά Σοφιά. Ήταν λάθος που την κάναμε μουσείο. Από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια απαίτηση, είναι ώρα να κάνουμε αυτό το βήμα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο A Haber.

«Η Αγιά Σοφιά δεν θα αποκαλείται πια μουσείο. Θα θυμόμαστε την Αγιά Σοφιά ως τζαμί. Έχω ιδέες και τις έχω μοιραστεί με φίλους μου» πρόσθεσε.

Σε ομιλία του στην Τραπεζούντα ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να δώσει διεθνή διάσταση στην κίνησή του αυτή.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από ναό-μουσείο σε τέμενος θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν.

Υπό την πίεση των εκλογών της Κυριακής ο Ερντογάν

Λίγα 24ωρα έμειναν ακόμη μέχρι τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, όπου περίπου 58 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να εκλέξουν τους δημάρχους των πόλεων και τους μουχτάρ των συνοικιών και των κοινοτήτων.

Στην Κωνσταντινούπολη υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρώην πρωθυπουργός κι αυτό καταδεικνύει τη σημασία που δίνει ο Τούρκος πρόεδρος σ’ αυτή την εκλογή, προκειμένου να εδραιώσει το καθεστώς του.

Εάν χάσει τις τοπικές εκλογές, θα είναι η πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν θα χάσει από το 2002, γεγονός που οπωσδήποτε θα πλήξει το προφίλ αήττητου, έστω κι αν αυτή τη φορά δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Ενδεχόμενη τιμωρία του καθεστώτος Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές θα συνδυαστεί και με την κατρακύλα στην τουρκική λίρα και τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Η Δύση, η οποία δεν μοιάζει διατεθειμένη πλέον να ανεχθεί τα τερτίπια του Ταγίπ Ερντογάν, έχει βάλει την τουρκική οικονομία σε μεγάλη δοκιμασία, αν όχι στην “εντατική”.

Διάβημα για την παρενόχληση στο ελικόπτερο του Έλληνα πρωθυπουργού την 25η Μαρτίου

Όπως είχε ανακοινωθεί, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και του επιδόθηκε διάβημα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου Σινούκ που μετέφερε την 25η Μαρτίου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την Αίγινα στο Αγαθονήσι.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Loading