INTIME

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τα «μαζεύει» η Θάνου

Προς αντικατάσταση οδηγείται η Βασιλική Θάνου από το τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς με βάση άρθρο του διυπουργικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή καθιερώνεται ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 101 προβλέπονται ασυμβίβαστα για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος.

propoli
Έντονη η αντίδραση της κ. Θάνου

 

Ακύρωση της διάταξης που δρομολογεί την απομάκρυνσή της από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε η Βασιλική Θάνου, κατά την εμφάνισή της ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Υποστήριξε πως η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επακόλουθη ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύουν την πρόωρη απομάκρυνση αξιωματούχων από υπηρεσίες όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μην επιτρέπεται σε κάθε νέα κυβέρνηση να αποπέμπει πρόσωπα που δεν είναι της αρεσκείας της.

Προειδοποίησε δε ότι τυχόν απομάκρυνσή της και άλλων μελών της Επιτροπής θα καθυστερήσει η εξέταση σοβαρών υποθέσεων και δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραγραφές.

Η κ. Θάνου απορρίπτοντας κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό της ως «κομματικό πρόσωπο», υποστήριξε ότι η παροχή επιστημονικών συμβουλών σε πολιτικούς δεν ισοδυναμεί με κομματική ταυτότητα. «Έχουμε αποδείξει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά μας», είπε.

 

Loading