Στις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Στέργιος Καλπάκης.
«Στις 20 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και με πλειοψηφία αποφάσισε την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το ίδιο απόγευμα πριν καν δημοσιευθεί η απόφαση της ΚΕ, δε λέω μετά την ψηφοφορία στη βουλή από τον κύριο Θεοχαρόπουλο, ήρθε η διαγραφή του κυρίου Θεοχαρόπουλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Επειδή η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν προσωπική του κυρίου Θεοχαρόπουλου αλλά μια συλλογική απόφαση της ΔΗΜΑΡ. Στην ουσία η κυρία Γεννηματά με αυτή της την επιλογή έθεσε μονομερώς τη Δημοκρατική Αριστερά εκτός του Κινήματος Αλλαγής», εξήγησε αρχικά ως προς την έξοδο από το ΚΙΝΑΛ, ο Σ. Καλπάκης.
Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις «συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή μέσα στην εβδομάδα, που έβγαλε μια απόφαση η οποία στην ουσία ήταν η διαπίστωση ενός γεγονότος που είχε ήδη συμβεί. Την περασμένη Κυριακή στις 10 Φεβρουαρίου συνεδρίασε και η Κεντρική Επιτροπή που είναι το ανώτερο συλλογικό όργανο λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ, που επανεπιβεβαίωσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής».
Τι μέλλει γενέσθαι με την ΔΗΜΑΡ
Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της ΔΗΜΑΡ, ο Σ. Καλπάκης τόνισε ότι «το κόμμα με τα στοιχεία που έχουν τα προοδευτικά ευρωπαϊκά κόμματα θα προσπαθήσει να συνεισφέρει σε μια νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, μια συσπείρωση ξανά αυτών των δυνάμεων στις οποίες προφανώς είναι και οι μεταρρυθμιστές της αριστεράς, η κίνηση του κυρίου Λυκούδη, αλλά και πάρα πολλοί ανένταχτοι πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς, οι οποίοι μη ξεχνάμε ότι μερικά χρόνια είχαν βρει έκφραση μέσα από την ΔΗΜΑΡ, με ένα ποσοστό άνω του 6%».
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά μια πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Καλπάκης, τόνισε ότι οι δύο παρατάξεις «συμφωνούν σε κάποια επιμέρους ζητήματα, όπως οι Πρέσπες αυτό όμως δε σημαίνει ότι συμφωνούμε στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής», προσθέτοντας ότι «όταν προσπαθείς να ανασυγκροτήσεις έναν χώρο, δεν τον ανασυγκροτείς για να γίνει προσάρτημα ενός άλλου χώρου. Δηλαδή δε θα είχε νόημα να ξεκινούσαμε αυτή τη προσπάθεια που κάναμε με τον ευρύτερο χρόνο της ανανεωτικής αριστεράς».
Τέλος, σημείωσε ότι «στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να πάρει ένα σχήμα οργανωτικά και πολιτικά με ένα κείμενο αλλά και να υπάρξει και μια υποτυπώδεις οργανωτική δομή, ώστε μέσα στον Μάρτιο να γίνουν μια σειρά από κινήσεις, από περιοδείες, για να διερευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξει ευρωπαϊκή λίστα για να κατεβούμε στις ευρωεκλογές. Αυτή είναι η επιδίωξή μας».