Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και προς την Κεντροδεξιά παρά τις αντιδράσεις που είναι υπαρκτές στο εσωτερικό του κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως οι περισσότεροι συριζαίοι συμφωνούν με τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπως ονομάζεται πλέον κι επισήμως το σχήμα που θα κατεβεί στις ευρωεκλογές αφού θα βρίσκεται και στην προμετωπίδα του ευρωψηφοδέλτιου, αλλά αρκετοί διαφωνούν με τον τρόπο που επιλέχθηκε για να γίνει.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει “αέρα πατέρα”, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο από το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να απόσχει.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν κι εκείνοι που εκτιμούν πως η διεύρυνση έπρεπε να είχε ξεκινήσει την επομένη της εκλογικής νίκης του Σεπτεμβρίου του 2015, προκειμένου ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% να ανοιχτεί στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ του 35%.
“Αν συνέβαινε τότε”, υποστηρίζουν, “κανείς δεν θα μπορούσε να μας κατηγορήσει σήμερα για μικροκομματικές σκοπιμότητες λόγω της πτώσης των ποσοστών μας στις δημοσκοπήσεις και της ανάγκης συσπείρωσης ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων.
Θα γινόταν, άλλωστε, και με καλύτερους όρους, με ευρείες συζητήσεις και διεργασίες που θα προσέλκυαν άξια μέλη της κοινωνίας κι όχι στο πόδι με συνέπεια να έχουν βρει φως και να μπαίνουν και γυρολόγοι της πολιτικής”.
Στο μεταξύ, η ανακοίνωση των πρώτων 16 ονομάτων υποψηφίων για τις ευρωεκλογές προκάλεσε χλιαρές αντιδράσεις ακόμα κι ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές καταγράφηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη.
Κριτική και για τις αυτοδιοικητικές
Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά ορισμένοι, η φιλοσοφία πίσω από αυτές τις υποψηφιότητες είναι ακριβώς η ίδια με την οποία επιλέχθηκαν αρκετοί υποψήφιοι και για τις αυτοδιοκητικές εκλογές:
“Στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν είμαστε πλέον ένα κόμμα του 3%, ώστε να απευθυνόμαστε κυρίως σε μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, ούτε είναι ζητούμενο τα πρόσωπα που επιλέγονται ως υποψήφιοι να προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό ή, τουλάχιστον, να μην διαταράσσουν τις ισορροπίες σε αυτόν.
Αν το είχαμε αντιληφθεί, θα είχαμε συμπληρώσει καλύτερα και τα ψηφοδέλτιά μας σε αρκετούς δήμους, αλλά και περιφέρειες”, συμπληρώνουν με νόημα.