Η κρίση αύξησε τους άστεγους στη Θεσσαλονίκη

Του Αντώνη Τσολναρά
Έχει συμπληρωθεί μία δεκαετία από τη στιγμή που η οικονομική κρίση έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας. Μόνο που η οικονομική της διάσταση δημιούργησε κάτι εφιαλτικότερο, την κοινωνική κρίση η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για τη σημαντική αύξηση που παρατηρείται στους άστεγους στη Θεσσαλονίκη.

propoli

Ο αριθμός τους δεν έχει μόνο αυξηθεί δραματικά. Σημαντικά έχει αλλάξει και η σύνθεσή τους, δεδομένου ότι στους ήδη υπάρχοντες προστέθηκαν πολλοί νέοι άστεγοι, στην πλειονότητά τους Έλληνες που δοκιμάστηκαν σκληρά από την οικονομική ανέχεια.

Στη Θεσσαλονίκη, ένα ζεστό πάπλωμα μπορεί να το βρει οποιοσδήποτε άστεγος στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, στην περιοχή των Σφαγείων. Εκεί στεγάζεται το υπνωτήριο αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, του μοναδικού χώρου όπου φιλοξενούνται άστεγοι στην πόλη. Με χωρητικότητα 65 ατόμων, έχει ως σκοπό την προσωρινή νυχτερινή φιλοξενία αστέγων -έως 6 μήνες- καθώς και την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Η δομή παραχωρήθηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και λειτουργεί σε συνεργασία με την ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ.

Από 154 άτομα το 2017, ανήλθαν σε 217 το 2018

Όπως εξηγεί στην Politik ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, «οι ωφελούμενοι στο υπνωτήριο έχουν αυξηθεί και αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες  που φιλοξενούνται στη δομή, από Έλληνες πολίτες μέχρι και πρόσφυγες, με το μεγαλύτερο ποσοστό να το καλύπτουν οι Έλληνες. Υπάρχουν δεκάδες κρεβάτια τα οποία σε δύσκολες καιρικές περιόδους -είτε με μεγάλο ψύχος είτε με πολλή ζέστη- αυξάνονται και τοποθετούμε και άλλο κόσμο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρησιμότητάς του είναι πως ενώ το 2017 στο υπνωτήριο βρήκαν καταφύγιο 154 άτομα  (130 άντρες και 24 γυναίκες), το 2018 καταγράφηκε σημαντική αύξηση, καθώς προσήλθαν 217 άτομα (187 άνδρες και 30 γυναίκες).

«Δεν τοποθετούμε κανέναν με το ζόρι στο υπνωτήριο»

Όπως εξηγεί ο κ. Λεκάκης, το 80-90% των αστέγων που βρίσκονται στο δρόμο είναι χαρτογραφημένοι, ενώ οι εργαζόμενοι στις δομές μέσω υπηρεσιών όπως το street work της PRAKSIS και οι αρχές, σε συνεννόηση με την ΑΡΣΙΣ, έχουν φροντίσει να ενημερώνουν όποιον άστεγο συναντούν μέρες και νύχτες στον δρόμο για την ύπαρξη του υπνωτηρίου και του δικτύου κοινωνικών δομών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, στις περισσότερες περιπτώσεις η άρνηση των αστέγων να αποχωριστούν τη ζωή στον δρόμο, είναι πεισματική.

Η στόχευση του δήμου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την προσωρινή φροντίδα ανθρώπων που έχουν ανάγκη, είναι και η ολική επανεκκίνηση στις ζωές τους, τοποθετώντας τους όχι πια σε κρεβάτια υπνωτηρίου, αλλά σε κρεβάτια… σπιτιού! «Τρέχουμε πρόγραμμα για άστεγους που είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην κοινωνία, τους νοικιάζουμε σπίτι και τους πληρώνουμε τους λογαριασμούς για κάποιους μήνες. Αυτό, όμως, ισχύει μόνο για όσους έχουν περάσει από τις δομές και με την καθοδήγηση των ειδικών, είναι πια έτοιμοι να ενταχθούν ξανά στην κανονική ζωή»,  ανέφερε στην Politik ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου 2019

Loading