Του Γιάννη Συμεωνίδη
Σε γενικές γραμμές είναι βαθιά η ικανοποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ για την επιτυχία της πρεμιέρας της Προοδευτικής Συμμαχίας το Σάββατο.
Δεν λείπουν, ωστόσο, και οι αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι σήμερα απλώς γκρινιάζουν, αλλά είναι αποφασισμένοι να φωνάξουν μετά από τις ευρωεκλογές σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος.
Οι περισσότεροι ανήκουν στους 53+, αλλά όχι μόνο και η αντίρρησή τους εδράζεται στο φόβο τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την αριστερή φυσιογνωμία του στο όνομα της διεύρυνσης προς τα κεντροαριστερά.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς αντιρρησίες, οι οποίοι εκτιμούν πως θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν το προοδευτικό μέτωπο είχε αρχίσει να συγκροτείται από τον Ιανουάριο του 2018, όταν και είχε ανοίξει η κυβέρνηση το ζήτημα του Μακεδονικού.
Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, τότε θα έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να τα “σπάσει” με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε από την αρχή αρνητική στάση, και να προχωρούσε σε κυβερνητική συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.
“Αν το είχαμε κάνει τότε, τώρα η Προοδευτική Συμμαχία θα ήταν πολύ πιο ισχυρή και η ΝΔ θα ήταν πολύ πιθανό να αναγκαζόταν να υπερψηφίσει κι αυτή τη Συμφωνία των Πρεσπών”, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν με νόημα πως όταν ο ιστορικός του μέλλοντος ασχοληθεί με το παρασκήνιο της Συμφωνίας δεν θα είναι καθόλου θετικώς διακείμενος με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργό Άμυνας.
Στις βουλευτικές Θεοχαρόπουλος – Ραγκούσης
Στο μεταξύ, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι εναπομείναντες 17 υποψήφιοι ευρωβουλευτές- ανάμεσά τους η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης κι ο Σωτήρης Βαλντέν-, η 150μελής (!) Πανελλαδική Επιτροπή που θα χωρέσει όλους τους συμμάχους, καθώς και το 17μελές με 21μελές Συντονιστικό Όργανο υπό την ηγεσία του Πάνου Σκουρλέτη.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κι ο Γιάννης Ραγκούσης ξεκαθαρίστηκε, πάντως, ότι θα είναι υποψήφιοι, κατόπιν επιθυμίας τους, στις βουλευτικές εκλογές.