Κίνδυνος και πολιτειακής κρίσης στην Αλβανία

Ενώπιον μίας μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό βρίσκεται η Αλβανία, η οποία θα οδηγήσει και σε πολιτειακή κρίση (εκτός της πολιτικής στην οποία «κολυμπάει» ήδη).

propoli

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα άφησε ανοιχτό το θέμα να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προβλεφθεί.

Μιλώντας χθες  σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του δήλωσε για τον πρόεδρο Μέτα, ο οποίος αποφάσισε ήδη να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου δημοτικές εκλογές, ότι πλέον «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου».

Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως «σπινθήρας» στην συσσωρευμένη στην πολιτική ατμόσφαιρα με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εύφλεκτη ύλη.

Χθες στα Τίρανα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτηση του Εντι Ραμα και της αστυνομίας.

Από την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μέτα θα απαντήσει μέσω συνέντευξης τύπου αύριο στις απειλές του πρωθυπουργού περί αποπομπής του.

Το χρονικό

Ένταση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στη γειτονική χώρα  η απόφαση του προέδου Μέτα να  ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου.

Η εν λόγω ανακοίνωση προκάλεσε επεισόδια, καθώς εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και πετούσαν καπνογόνα, ωστόσο η αστυνομία τους απώθησε με ρίψη χημικών.

Αίτημα των διαδηλωτών ήταν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση της Αλβανίας συμμετέχει σε αυτές, επιδιώκοντας την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζιμ Μπάσα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης.

Κεντρικό της σύνθημα και επιχείρημα είναι ότι πραγματοποιήθηκε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Μεταξύ άλλων, αφορμή αποτέλεσαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του δημάρχου Δυρραχίου- και στενού συνεργάτη του ίδιου του Έντι Ράμα- με υψηλόβαθμο στέλεχος της μαφίας των ναρκωτικών.

Ο Μέτα υποστήριξε ότι η «πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών».

Loading