Καταγγελίες για το διορισμό της Τουλουπάκη

Καταγγελίες για το διορισμό της Τουλουπάκη

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση εξελίσσεται η πολύκροτη υπόθεση της Novartis, μετά τις καταγγελίες για τον διορισμό της Τουλουπάκη, ανεξάρτητα από το πώς θα προχωρήσει η διαλεύκανσή της από εδώ και στο εξής.

Τα όσα έχουν συμβεί στη Δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες του Νίκου Μανιαδάκη περί κυβερνητικών πιέσεων για τη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων, αλλά και την παραίτηση του μέχρι πρότινος εποπτεύοντα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Γιάννη Αγγελή, ουσιαστικά δικαιώνουν τους ισχυρισμούς κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί σκευωρίας.

Η Politik αποκαλύπτει σήμερα την κυβερνητική μεθόδευση προκειμένου η Ελένη Τουλουπάκη να τοποθετηθεί Εισαγγελέας Διαφθοράς ώστε να «τρέξει» την έρευνα για τη Novartis.

Η σχετική αποκάλυψη έρχεται από την προσφυγή που κατέθεσε πριν από δυο χρόνια, ενώπιον του Αρείου Πάγου, η  αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου αντιδρώντας στην «επιλογή» της Ελένης Τουλουπάκη στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς. Μία τοποθέτηση η οποία είχε «χρεωθεί» στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς η συγκεκριμένη δικαστικός φέρεται να ήταν πρόσωπο δικής του επιλογής.

Η Ελένη Τουλουπάκη επελέγη στις 10 Απριλίου 2017 ως αντικαταστάτρια της Ελένης Ράικου στην Εισαγγελία Διαφθοράς, παρά το γεγονός ότι ήταν η νεότερη αντιεισαγγελέας Εφετών. Στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Εφετών ψιθυρίζονταν μάλιστα ότι δεν είχε τις καλύτερες εκθέσεις επιθεώρησης σε σχέση με άλλους συναδέλφους της. Επίσης και η διαδικασία που ακολουθήθηκε την περίοδο εκείνη προκάλεσε πολλά ερωτήματα και ψιθύρους στο χώρο της Δικαιοσύνης. Κανονικά, ο εισηγητής Αρεοπαγίτης θα έπρεπε να είχε υποβάλλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την πρότασή του για τον νέο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, από τους τέσσερις υποψηφίους που είχαν συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Politik κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, στη συνέχεια συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τώρα επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρότεινε μόνο την κυρία Τουλουπάκη, εισήγηση που έγινε αποδεκτή.

Οι δυο προϋποθέσεις που δεν πληρούσε η Τουλουπάκη

Η αντιεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου, μία από τους τέσσερις υποψηφίους, κατέθεσε προσφυγή αναφορικά με το διορισμό της Ελένης Τουλουπάκη. Σε αυτήν εξέφραζε ενστάσεις με βάσει τα όσα όριζε η νομοθεσία αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής και ορισμού του Εισαγγελέα Διαφθοράς στο Εφετείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρονταν στην προσφυγή, η τοποθέτηση Εισαγγελέα Διαφθοράς απαιτεί να έχει το βαθμό του Αντιεισαγγελέα Εφετών, καθώς επίσης και να έχει υπηρετήσει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για «χρονικό διάστημα, που έχει δώσει στον εισαγγελικό λειτουργό την ευκαιρία να αποκτήσει το ελάχιστο επίπεδο εμπειρίας, που αντιστοιχεί όχι μόνο στην κατεχόμενη από αυτόν θέση, αλλά και σε εκείνη του Εισαγγελέως Διαφθοράς».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή της κυρίας Κυβέλου, η Ελένη Τουλουπάκη δεν πληρούσε ούτε το πρώτο αλλά ούτε και το δεύτερο κριτήριο. Πιο συγκεκριμένα, κατά το χρόνο διορισμού της νέας Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν είχε επιδοθεί σε αυτήν «το έγγραφο της προαγωγής της στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, το οποίο της επιδόθηκε μόλις την 18-4-2017».

«Συνεπώς, εκείνη εξακολουθούσε να ασκεί καθήκοντα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και να μην πληρεί την πρώτη προϋπόθεση ορισμού της» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη σχετική προσφυγή.

Σε ότι αφορά το δεύτερο κριτήριο, η κυρία Κυβέλου ανέφερε στην προσφυγή της πως «η επιλεγείσα εισαγγελέας, δεν πληρούσε ούτε την δεύτερη βασική προϋπόθεση ορισμού της, ήτοι την πραγματική υπηρεσία στο Εφετείο Αθηνών, κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης τοποθέτησής της, μη έχοντας συμπληρώσει τον ελάχιστο καν, εύλογο χρόνο πραγματικής υπηρεσίας».

«Η υπηρεσία, ως πραγματικό γεγονός, προσεγγίζεται υπό την ουσιαστική της έννοια και προϋποθέτει άσκηση καθηκόντων στο Εφετείο Αθηνών για εύλογο χρόνο, που σε καμία περίπτωση δεν είχε η ορισθείσα, κατά πλήρη καταστρατήγηση των διατάξεων του Ν 4022/2011, ο οποίος για την αντιμετώπιση των κακουργημάτων που έχουν μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο και αφορούν σε υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος, επιβάλει ο ορισμός να γίνεται μεταξύ όχι μόνο εισαγγελικών που κατέχουν τον βαθμό, αλλά και υπηρετούντων στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και μάλιστα επί χρονικό διάστημα, που τους έχει δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουν το ελάχιστο επίπεδο εμπειρίας, που αντιστοιχεί όχι μόνο στην κατεχόμενη από αυτούς θέση, αλλά και σε εκείνη του Εισαγγελέως Διαφθοράς», επισημαίνονταν χαρακτηριστικά.

Απορρίφθηκε η προσφυγή Κυβέλου

Η προσφυγή της Ευγενίας Κυβέλου τελικά απορρίφθηκε, παρά το γεγονός ότι στηρίζονταν σε διατάξεις της νομοθεσίας που κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει. Μάλιστα η ίδια δέχτηκε σφοδρή κριτική από ορισμένα δημοσιεύματα τα οποία της χρέωναν ότι κινούνταν από προσωπική αντιζηλία. Ωστόσο δύο χρόνια μετά τις καταγγελίες Κυβέλου για το διορισμό Τουλουπάκη, οι εξελίξεις φαίνεται να τη δικαιώνουν όσον αφορά στην δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Novartis, η οποία έχει εξελιχθεί σε δικαστικό και πολιτικό θρίλερ.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019

Loading

Play