Του Γιάννη Συμεωνίδη
Είναι πλέον πολλοί εκείνοι μέσα στο ΚΙΝΑΛ οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι ή κι απογοητευμένοι από την προεδρία της Φώφη Γεννηματά.
Η δημοσκοπική στασιμότητα ή και καθίζηση του κεντροαριστερού φορέα πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και με το φόβο της έντονης πόλωσης να επικρέμαται πάνω από το κομματικό σκηνικό κάνει κάποιους να μιλάνε ακόμα και για την ανάγκη αλλαγής προέδρου μήπως και ξεκολλήσουν τα ποσοστά του.
Όπως κι αν έχει, τρεις θεωρούνται σήμερα οι βασικοί πόλοι εξουσίας στη Χαριλάου Τρικούπη, ύστερα κι από την αποχώρηση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα από τη ΝΔ: η κυρία Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου κι ο Γιώργος Καμίνης.
Κι ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ- μαζί με κορυφαία στελέχη του, όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος κι ο Ανδρέας Λοβέρδος- είναι θετική σε κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ (κάποιοι την θεωρούν, μάλιστα, ήδη συμφωνημένη), ο πρώην πρωθυπουργός γλυκοκοιτάζει περισσότερο προς το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων φαίνεται να έχει εξασφαλισμένη μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ.
Εξασφαλισμένη θέση φέρεται να έχει κι ο συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου, αδελφός του Γιώργου και γιος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, αντιθέτως, δεν θα έχουν οι νυν ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης κι Εύα Καϊλή.
Ο πρώτος, μάλιστα, ο οποίος υπήρξε ο βασικός αντίπαλος της κυρίας Γεννηματά στη μάχη για την προεδρία, θα πρέπει να παλέψει σκληρώς για να εκλεγεί βουλευτής στην Α’ Αθηνών, όπου δύσκολα το ΚΙΝΑΛ θα εκλέξει πάνω από έναν βουλευτή- σήμερα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης- κι όπου τον προορίζει η κυρία Γεννηματά, η οποία δεν θα στενοχωρηθεί (sic) αν τον δει εκτός Κοινοβουλίου.
Προεξοφλούν διχοτόμηση
Από εκεί και πέρα, είναι επίσης πολλοί εκείνοι στο ΚΙΝΑΛ που προεξοφλούν διχοτόμησή του μετά από τις εκλογές είτε συνεργαστεί με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό γιατί είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες που δένουν σήμερα τα ηγετικά του στελέχη κι όχι η ιδεολογική ταύτιση.