Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
“Το βράδυ των εκλογών κάποιοι θα υποστούν πολιτική θρόμβωση” εκτιμά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην Politik.
«Όταν οι πολιτικές εξελίξεις σε ξεπερνούν, εξαναγκάζεσαι να υιοθετήσεις αμυντική συμπεριφορά. Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να μετρήσει το μπόι του -όχι, όμως, με τη σκιά του- και να προχωρήσει σε ένα διάλογο διασφαλίζοντας την ύπαρξή του στο πλαίσιο ενός προγραμματικού σχεδίου», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός αναγνωρίζει, εξάλλου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έχει εκλογικές επιπτώσεις στο κόμμα του, όμως δηλώνει περήφανος γιατί έκανε κάτι με τόλμη και συνείδηση.
Ο κ. Κουρουμπλής, επίσης, σημειώνει πως η κυβέρνηση θεωρεί πως αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο θα μπορέσει να αποτυπώσει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό της πρόσωπο γιατί ο χρόνος από την έξοδο από τα μνημόνια είναι μικρός. «Κάποιοι ας κρατήσουν μικρό καλάθι γιατί το βράδυ των εκλογών μπορεί να υποστούν πολιτική θρόμβωση», παρατηρεί με νόημα. Την ίδια ώρα, ορίζει ως προτεραιότητές του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την υπεράσπιση και προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την αντίσταση απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, καθώς και τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.
«Το ΚΙΝΑΛ να αναγνωρίσει την πραγματικότητα»
-Μήπως έχει δίκιο το ΚΙΝΑΛ όταν κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για λεηλασία του χώρου του; Γι’αυτό, άλλωστε, δεν κατηγορούσε και η Ανανεωτική Αριστερά το ΠΑΣΟΚ όταν εκείνο ήταν το κυρίαρχο κόμμα στην κεντροαριστερά;
«Όταν οι πολιτικές εξελίξεις σε ξεπερνούν εξαναγκάζεσαι να υιοθετήσεις αμυντική συμπεριφορά. Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να μετρήσει το μπόι του -όχι όμως με τη σκιά του- και να προχωρήσει σε έναν διάλογο διασφαλίζοντας την ύπαρξή του στο πλαίσιο ενός προγραμματικού σχεδίου. Οφείλουμε να εμπνεόμαστε από την πολιτική ιστορία για να μπορέσουμε να γίνουμε χρήσιμοι στην κοινωνία. Η δημοκρατική παράταξη έχει ευθύνες για την οικοδόμηση του μονοκομματικού κράτους της Δεξιάς από το 1932 μέχρι το 1981, γιατί ήταν διαιρεμένη και δεν επέλεξε να καταστεί κυρίαρχη μέσω της προγραμματικής σύγκλισης και της συνεργασίας των δυνάμεών της».
-Υποτιμήσατε τη λαϊκή αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών; Θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;
«Σε αυτό το εθνικό ζήτημα θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει εκλογικές επιπτώσεις, όμως είμαι περήφανος γιατί κάναμε κάτι με τόλμη και συνείδηση. Όταν λύνεις ένα εθνικό θέμα και αποτρέπεις μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο να απειλείται η χώρα όχι μόνο από ανατολάς αλλά και από ένα δεύτερο πονοκέφαλο, τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, συνεπικουρούμενο από την τουρκική στρατιωτική παρουσία, επιλέγεις το συμφέρον της πατρίδας αντί του κομματικού συμφέροντος. Αυτή ήταν και η συνειδητή επιλογή του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930. Προτίμησε την ειρήνη ανάμεσα στους δύο λαούς, γνωρίζοντας ότι μπορεί να του στοιχίσει εκλογικά».
«Πολύ χειρότεροι οι ακροδεξιοί που συνεργάστηκε το ύστερο ΠΑΣΟΚ»
-Επί τέσσερα χρόνια συνεργαστήκατε με τους ΑΝΕΛ, ένα κόμμα το οποίο αρκετοί χαρακτηρίζουν ακροδεξιό. Πώς συμβιβάζεται αυτό με το σημερινό σας «πόλεμο» απέναντι στην ακροδεξιά και στο νεοφιλελευθερισμό;
«Θέλω να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός αποφεύγοντας να παρασυρθώ από σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς δεδομένης της μη παρουσίας των ΑΝΕΛ στη σημερινή κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ συγκυβέρνησαν με το ΣΥΡΙΖΑ νομοθετώντας όσα μέτρα έκρινε ότι μπορούσε να υλοποιήσει η κυβέρνηση βάσει των δεσμεύσεων που είχε ήδη αναλάβει η χρεοκοπημένη Ελλάδα, την οποία άλλοι χρεοκόπησαν, καθώς και μέτρα που οι ίδιοι μπορεί να μην υποστήριζαν ιδεολογικά αλλά δεν εμπόδισαν την υιοθέτησή τους. Το να λέγεται συλλήβδην ότι τα στελέχη των ΑΝΕΛ είναι ακροδεξιά είναι τραγική ανακρίβεια. Δηλαδή ο Παναγιώτης Σγουρίδης είναι ακροδεξιός; Σήμερα που βγήκαμε από τα μνημόνια χάρη σε τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας, μπορούμε να ανοίξουμε ένα διάλογο χωρίς ιδεοληψίες, γιατί αν πάρουμε το δεξιόμετρο, οι ακροδεξιοί με τους οποίους συνεργάστηκε το ύστερο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ χειρότεροι».
-Ανήκετε σε εκείνους που προτιμούν οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο; Κι αν μια ήττα στις ευρωεκλογές είναι μη διαχειρίσιμη;
«Στην πολιτική ήμουν πάντα άνθρωπος του ρίσκου. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε αυτόν τον χρόνο μπορεί να αποτυπώσει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό της πρόσωπο γιατί δυστυχώς ο χρόνος από την έξοδο από τα μνημόνια είναι μικρός. Κάποιοι ας κρατήσουν μικρό καλάθι γιατί το βράδυ των εκλογών μπορεί να υποστούν πολιτική θρόμβωση».
«Μια Ευρώπη που θα εξασφαλίζει ίσες δυνατότητες»
-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην περίπτωση που εκλεγείτε ευρωβουλευτής;
«Οι προτεραιότητές μου και στο εθνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ήταν και θα είναι πάντα η υπεράσπιση και προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και η αντίσταση απέναντι στην λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Πρέπει να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους για όλους τους λαούς της Ευρώπης, για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού των πολυεθνικών των φαρμάκων, για να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της οικολογίας και για να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος και βέβαια θα συνεχίσω να μάχομαι όπως έκανα επί χρόνια και από τη θέση μου ως βουλευτής και υπουργός για τις γερμανικές αποζημιώσεις, προβάλλοντας αυτά τα κρίσιμα θέματα και στην Ευρωβουλή, αν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του. Όραμά μου είναι μια ευρωπαϊκή κοινωνία που θα εξασφαλίζει ίσες δυνατότητες στο σημείο εκκίνησης όλων των νέων ανθρώπων ώστε η εξέλιξή τους να καθορίζεται από τις δικές τους δυνατότητες και όχι από την κοινωνική και οικονομική θέση της οικογένειάς τους».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019