«Κραχ» στα δημόσια νοσοκομεία λόγω… υπερπλεονασμάτων

«Κραχ» στα δημόσια νοσοκομεία λόγω… υπερπλεονασμάτων

Ρεπορτάζ: Γιάννης Χαβιανίδης
Σε κατάσταση «κραχ» βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση ευαγγελίζεται και επαίρεται για τις -ελάχιστες- κοινωνικές παροχές που δίνει, ύστερα από τις «αιματηρές» διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Παροχές που έχει εξασφαλίσει λόγω των πλεονασμάτων. Αυτά, όμως, όπως καταγγέλλει στην Politik ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων των Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ευθύνονται για το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία της πατρίδας μας έχουν πάψει να θυμίζουν αντίστοιχα ευρωπαϊκών χωρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι διατείνεται ότι έχει ως πρωταρχικό μέλημα την προάσπιση του κοινωνικού κράτους, αντιμετωπίζει τα πλεονάσματα ως μέσο «προεκλογικών παροχών», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία.  Ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ότι τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, το προσωπικό και οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτά, θα πρέπει να βιώνουν καθημερινά μια εφιαλτική πραγματικότητα.

«Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση»

«Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι περίπου 2,5% πιο χαμηλές», υπογραμμίζει στην Politik ο κ. Γιαννάκος, προσθέτοντας οτι «ο μέσος όρος στο σύνολο των δαπανών του ΑΕΠ των ευρωπαϊκών είναι περίπου 7,5%, ενώ στις χώρες της ευρωζώνης αυτό το ποσοστό ξεπερνιέται: Στη Μεγάλη Βρετανία είναι στο 8,9%, ενώ και σε άλλες χώρες, όπως Γερμανία και Γαλλία το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο 9%. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούν στο 5,2% του ΑΕΠ, ενώ εμείς λέμε ότι βρίσκονται στο 5%. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και εξαιτίας αυτής δημιουργούνται όλα τα προβλήματα. Ως αποτέλεσμα ο πολίτης βάζει το χέρι στην τσέπη του και οι υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες βρίσκονται σε τραγικό επίπεδο».

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο «οι δυο σημαντικότερες “πληγές” των νοσοκομείων του Εθνικού μας συστήματος Υγείας είναι η υποστελέχωση και η ελλιπής χρηματοδότηση. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο της Λήμνου υπάρχει μόνο ένας επικουρικός αναισθησιολόγος, ο οποίος έλαβε εντολή από τη διοίκηση να εφημερεύει νυχθημερόν. Στο νοσοκομείο “Παίδων” Πεντέλης τα χειρουργεία σταμάτησαν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων καθώς από τους τέσσερις που υπηρετούσαν έμειναν μόνο δύο. Τώρα, όμως, η μια εξ’ αυτών απουσιάζει με άδεια κύησης και η διευθύντρια με εκπαιδευτική άδεια. Αποτέλεσμα ήταν να σταματήσουν όλα τα έκτακτα και τα περισσότερα από τα τακτικά χειρουργεία. Μάλιστα, ο υποδιοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας διεμήνυσε ότι το κενό θα καλυφθεί με αναισθησιολόγους από το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι θέσεις παραμένουν κενές. Στη Σάμο η παιδιατρική κλινική έκλεισε γιατί η μοναδική παιδίατρος που υπήρχε -ήταν αποσπασμένη- εργαζόταν επί τέσσερις μήνες μόνη της, με αποτέλεσμα να φύγει. Ταυτόχρονα, στο νησί δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος και οι γαστροσκοπήσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα».

«Κινδυνεύουν ζωές γιατρών και νοσηλευτών»

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί… Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «στο νοσοκομείο της Άρτας το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λειτουργεί μόνο με δύο γιατρούς. Μέχρι πρόσφατα οι αξονικές γίνονταν στον ιδιωτικό τομέα επειδή ήταν χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος και τώρα που εν τέλει προμηθεύτηκαν, εξακολουθούν οι πολίτες να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα λόγω έλλειψης γιατρών».

Συνέπεια της υποστελέχωσης, προσθέτει, είναι και η  «έλλειψης φύλαξης στα κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ζωές των γιατρών και των νοσηλευτών. Προ ολίγων ημερών προσήλθε μετά τα μεσάνυχτα, άτομο στο Κέντρο Υγείας στην Άρτα, απαιτώντας από το προσωπικό να γράψουν στο χαρτί ό,τι αυτός ήθελε. Όταν δεν το έπραξαν, τους ξυλοκόπησε με άγριο τρόπο. Κι αν μοιάζει για ένα ανεξήγητο περιστατικό, αρκεί να φανταστεί κανείς ότι «το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει καθόλου φύλαξη».

Τον Ιούλιο του 2016 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί στη Σαντορίνη προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Παρά τα όσα ελπιδοφόρα είχε διαμηνύσει τότε, η κατάσταση σήμερα στο νοσοκομείο είναι απογοητευτική. «Έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία γιατί υπάρχει μόνο ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος. Δεν γίνονται φυσιολογικοί τοκετοί γιατί υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος κι ένας αναισθησιολόγος. Κι όμως όταν ο πρωθυπουργός είχε φτάσει στο νησί, έλεγε ότι οι γυναίκες θα γεννούν στον τόπο  τους και ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση στο νησί. Ούτε το ένα γίνεται, ούτε το άλλο» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννάκος.

«Κατάρρευση και εικονική πραγματικότητα»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει εφιαλτικές καταστάσεις που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν fake news ή μεμονωμένα περιστατικά. «Ούτε στη Νάξο γίνονται φυσιολογικοί τοκετοί, ενώ υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες. Στη Σύρο η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με τρεις νοσηλεύτριες. Σε ολόκληρες τις Κυκλάδες δεν υπάρχει ούτε μια κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Τώρα ξεκινά να δημιουργηθεί μια μονάδα αυξημένης φροντίδας, -αλλά όχι ΜΕΘ- στη Σύρο, η οποία όμως θα είναι αδύνατον να λειτουργήσει εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Στον Πύργο ο αξονικός τομογράφος είναι μεταχειρισμένος κι υποτίθεται ότι ο παλιός που υπήρχε θα αντικαθιστούνταν με καινούριο. Ο μεταχειρισμένος αξονικός τομογράφος όμως, υπερθερμαίνεται και σταματάει, με αποτέλεσμα οι πολυτραυματίες να διακομίζονται στην Πάτρα. Στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, εδώ και περίπου ένα μήνα, υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Στην Άμφισσα η παθολογική κλινική έχει ουσιαστικά κλείσει, όπως και στη Φλώρινα η παιδιατρική κλινική».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο «υπάρχει μια κατάρρευση και μια εικονική πραγματικότητα που μεταφέρει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι άρρωστοι. Οι καρκινοπαθείς κάνουν μέχρι και 500 χιλιόμετρα προκειμένου να προμηθευτούν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ τα ακριβά φάρμακα που χρειάζονται. Και μιλάμε για ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι, ταλαιπωρημένοι και σε διαρκή πόνο. Κι όμως θα πρέπει να κάνουν τόσο μακρινά ταξίδια για να προμηθευτούν τα φάρμακα. Εμείς ζητήσαμε από την κυβέρνηση όπου δεν υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ να δίνουν τα νοσοκομεία τα φάρμακα, επιβαρύνοντας βέβαια τον ΕΟΠΠΥ. Ακόμα καμία εξέλιξη».

«Με ομπρέλες μέσα στα νοσοκομεία»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί πως η μόνη λύση που υπάρχει για να βγει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το σημερινό τέλμα είναι να ανοίξει η κυβέρνηση την κάνουλα της χρηματοδότησης. «Απαιτούνται κονδύλια για να βελτιωθεί ο εξοπλισμός και να προσληφθεί προσωπικό. Αυτή τη στιγμή όμως ασανσέρ πέφτουν στα πόδια γιατρών και ασθενών. Στάζουν πάνω τους νερά από τους τοίχους και πολλές φορές οι άνθρωποι για να περπατούν στους διαδρόμους των νοσοκομείων κρατάνε ομπρέλα! Πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των ασθενών και του προσωπικού. Περίπου 150 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές. Αυτό δεν είναι εικόνα δημόσιας υγείας ευρωπαϊκής χώρας…».

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης να έχει δηλώσει  προ ολίγων μηνών αναφορικά με τους θανάτους εξαιτίας της γρίπης ότι «δεν είναι και καμία καταστροφή», εντούτοις όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, «όταν πεθαίνουν πάνω από 130 ασθενείς από γρίπη -κυρίως γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ και κλινικές- και ακόμα 1.627 άτομα από νοσοκομειακές λοιμώξεις, δηλαδή ένα ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μόνο για κατάρρευση του συστήματος υγείας μπορείς να μιλήσεις. Παραμένουν οι δημόσιες δαπάνες εκεί που παραμένουν, γιατί προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχουν τα υπερπλεονάσματα. Για να επιτύχει όμως τους δημοσιονομικούς στόχους και να δώσει ένα επίδομα, βγάζει από τη μύγα ξύγκι. Ο κόσμος όμως δεν θέλει υπερπλεονάσματα και επιδόματα. Δουλειές και περίθαλψη θέλει».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Loading

Play