Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πιθανόν παρουσία και του πρωθυπουργού, με τους διευθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, με στόχο να προωθηθεί συμβιβαστική λύση για το σχήμα που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στο επίκεντρο της διαβούλευσης θα βρεθούν οι εξής άξονες:
- Προστασία θα έχουν οι δανειολήπτες με πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας θα είναι έως 100.000 ευρώ και το εισόδημά τους δεν θα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Προστασία, με το νέο πλαίσιο, σημαίνει ότι οι δανειολήπτες αυτοί θα ρυθμίσουν το κόκκινο δάνειό τους (με επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο και ενδεχομένως κούρεμα) και επιπλέον θα πάρουν επιδότηση από το Δημόσιο για τη δόση που θα προκύψει από τη ρύθμιση.
- Στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής ιδιότητάς τους (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ)
- Εκτός από τα στεγαστικά, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν και επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί να πληρούνται, όπως και στην περίπτωση των στεγαστικών του σημείου 2, τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και του εισοδήματος.
- Η ρύθμιση και τα χαρακτηριστικά της (κούρεμα, επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου) θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που είναι σε ισχύ.
- Το κούρεμα, όπου αποφασίζεται, θα γίνεται στο τέλος της διάρκειας του δανείου, κι αφού θα καταβάλλονται οι δόσεις, ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για εξυπηρέτηση της ρύθμισης.
- Η επιμήκυνση του δανείου δεν θα υπερβαίνει το 80ο έτος ηλικίας του δανειολήπτη.
- Το επιτόκιο θα έχει ως βάση το Euribor συν 150–200 μονάδες βάσης.
Εμφύλιος στην κυβέρνηση
Σε μάχη τιτάνων μεταξύ του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για το τραπεζικό σύστημα, Αλέκου Φλαμπουράρη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εξελίσσεται η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των τραπεζών.
Πρώτο καμπανάκι ήχησε την περασμένη εβδομάδα, όταν μετά από ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για τα «κόκκινα» δάνεια, δεν βρέθηκε το κατάλληλο σχέδιο που θα διαδεχθεί το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και παρουσιάστηκε εμπλοκή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ο Α. Φλαμπουράρης απέσυρε τις προτάσεις που είχαν πέσει ως τότε στο τραπέζι καθώς οι τράπεζες δεν έστειλαν τα στοιχεία, που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βασίσει το σχέδιο του.
Αντί αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες έστειλαν σχέδιο, που προέβλεπε προστασία για ακίνητα από 70.000 ως 100.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του νοικοκυριού, ενώ “κούρεμα” οφειλής θα δινόταν μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις (σχέση υπολοίπου δανείου- αξίας ακινήτου, πρόβλεψη που είχαν σχηματίσει οι τράπεζες επί του συγκεκριμένου δανείου), κάτι που εκτιμάται ότι τελικά θα περιόριζε δραστικά το πεδίο εφαρμογής του.
Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες ήταν αρνητικές στο ενδεχόμενο οριζόντιων ρυθμίσεων. Εμπλοκή υπήρξε και ως προς το κονδύλι των 150- 200 εκατ. για την επιδότηση των δόσεων, καθώς η πρόταση των τραπεζών ήταν να διαχειριστούν οι ίδιες το ποιος θα την λάβει, με λογοδοσία εκ των υστέρων.
Όλοι εναντίον όλων για τα “κόκκινα” δάνεια
Πέρα από το ζήτημα της α’ κατοικίας, αυτό καθ’ αυτό, γεννάται ερώτημα και για το δημοσιονομικό κόστος της κυβερνητικής πρότασης, καθώς προφανώς το κονδύλι για την επιδότηση θα υπερβαίνει τα διαθέσιμα 150- 200 εκατ. Ευρώ. Ανεπισήμως, η απάντηση από την κυβέρνηση είναι ότι τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να βρεθούν από το υπερπλεόνασμα.
Κι όλα τα παραπάνω είναι μόνο η μια πτυχή του προβλήματος, καθώς αυτή η σύγκρουση αφορά μόνο στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ενώ είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης για διευθέτηση όλων των δανείων.
Εν τω μεταξεί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης έκανε ανοιχτά λόγο για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Επισημαίνοντας το εκρηκτικό ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι εάν δεν δοθεί στο πρόβλημα η σωστή λύση τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαία που θα τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.