«Κόκκινα δάνεια»: Κανένα σπίτι στα χέρια… ιδιοκτήτη

Του Γ. Σταφυλά
Μια ακόμη «βόμβα», την οποία πιθανότατα θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η βόμβα δεν είναι άλλη από τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς με την απραξία που επιδείκνυε μετέθετε το πρόβλημα συνεχώς προς το… μέλλον προκειμένου να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος.

propoli

Παρόλα αυτά φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει, όπως αποδεικνύεται από τις ισχυρές πιέσεις των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο, καθώς επίσης και από τις απαιτήσεις των δανειστών που ωθούν την κυβέρνηση να υπογράψει ένα σχέδιο που ενδεχομένως να προκαλέσει μπαράζ εξώσεων, όπως συνέβη στην Ισπανία, εφόσον δεν υιοθετηθεί μια πιο  λογική διαδικασία.

Ευρω-πιέσεις να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Κάτω από την πίεση των δανειστών και κυρίως του ευρωπαίου επόπτη των τραπεζών (SSM), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να μειωθούν κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2021 με ταχύτατες διαδικασίες, αλλά και με δημιουργία σχημάτων στα οποία θα μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος των δανείων απο τους ισολογισμούς των τραπεζών. Επιπρόσθετα ο Νόμος Κατσέλη και η προστασία της πρώτης κατοικίας τελειώνει, ενώ με τα σχήματα διαχείρισης δανείων ο έλεγχος που έχουν οι τράπεζες θα περάσει στα funds τα οποία με τη σειρά τους θα διαχειρίζονται τα δάνεια. Δηλαδή, όταν θα επιλεγεί το ιταλικό μοντέλο διαχείρισης με σχήματα όπου θα μεταφερθούν «κόκκινα» δάνεια, τα διάφορα funds δεν θα απευθύνονται στις τράπεζες για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, επιχειρήσεις), αλλά απευθείας στα funds διαχειριστές.

Μειώνεται το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας

Από την άλλη πλευρά, έως τις 18 Φεβρουαρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στην διεύθυνση ευρωπαϊκού  DGCOM την πρόταση της για τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Η κυβερνητική πρόταση, όπως και του Ταμείου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικού μετόχου των τραπεζών, είναι το ιταλικό μοντέλο ή Asset Scheme Protection  (Σχήμα προστασίας). Αυτό περιλαμβάνει την τιτλοποίηση 15-20 δισεκατομμυρίων ευρώ προβληματικών δανείων. Δηλαδή, θα εκδοθούν 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ ομόλογα (senior και mezzazine) και το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να εγγυηθεί τα senior ομόλογα. Ταυτόχρονα, το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα μειωθεί στις 130 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου προβλέπεται η μεταφορά 40-42 δισεκατομμυρίων ευρώ προβληματικών δανείων μαζί με κεφάλαια 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ αναβαλλόμενου φόρου.

Το μήνυμα Δραγασάκη σε Φλαμπουράρη

H δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη ότι «αν δεν κάνουμε τίποτα με τα κόκκινα δάνεια θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες», είχε ως  αποδέκτη τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος για προεκλογικούς λόγους επέμενε σε πιο «γενναιόδωρες προτάσεις»

O Γιάννης Δραγασάκης προσπάθησε να δώσει ένα μήνυμα, αλλά η λέξη που χρησιμοποίησε (ανακεφαλαιοποίηση) δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα. Εξ ου και οι νέες δηλώσεις του, με τις οποίες επισήμανε ότι ποτέ δεν ανέφερε πως οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Ενδιαφέρον είναι επίσης το στοιχείο πως οι δανειστές ήθελαν το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να μειωθεί ακόμη και στις 100 χιλιάδες ευρώ. Αντίθετα, η κυβέρνηση δια του κ. Φλαμπουράρη εμφανιζόταν αμετάπειστη ώστε το όριο προστασίας να παραμείνει στις 250.000 ευρώ για δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ.

Για να αποφύγει  η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος , αν το τσουνάµι της ρευστοποίησης προβληµατικών δανείων ξεκινήσει άµεσα, εµφανίζεται αµετάπειστη ζητώντας ο νέος νόµος να προστατεύει πρώτη κατοικία αντικειµενικής αξίας έως 250.000 ευρώ για δανειολήπτες µε ετήσιο εισόδηµα έως 35.000 ευρώ και να περιληφθούν στις διατάξεις και νέες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες έχουν συµφωνήσει για αξία έως 100.000 ευρώ και εισόδηµα έως 25.000, απορρίπτοντας αυτόµατα κουρέµατα και άλλα ανάλογα που περιλαµβάνει η κυβερνητική πρόταση.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου 2019

Loading