Συνέντευξη στην Δήμητρα Αθανασοπούλου
Οι δηλώσεις του ιντριγκάρουν, όπως και οι εμφανίσεις του. Ο Κώστας Ζουράρις συνδυάζει τον πολιτικό λόγο με τις βωμολοχίες και τις διανοουμενίστικες αναφορές.
Έζησε εξάλλου το Μάη του ‘68 στο Παρίσι όπου εν συνεχεία δίδασκε για χρόνια πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Vincennes-Paris. Γι’ αυτό το λόγο νιώθει –ομολογεί– Γάλλος, όχι ως υπήκοος αλλά λόγω αγάπης προς τη Γαλλία. «Η θετή μου πατρίδα με έκανε καθηγητή. Παίρνω σύνταξη από το γαλλικό πανεπιστήμιο» λέει στην Politik.
Τι πιστεύει ο ανεξάρτητος βουλευτής για τα κίτρινα γιλέκα και το Μακρόν και για ποιο λόγο το γαλλικό κίνημα της αγανάκτησης δεν έφτασε μέχρι την Αθήνα; «Φαινόταν από την αρχή πως θα ήταν ο “President des riches”, δηλαδή ο Πρόεδρος των πλουσίων! Τα κίτρινα γιλέκα έρχονται από την Γαλλική επανάσταση και την κομμούνα. Μπορεί να υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία μέσα στο κίνημα αλλά υπάρχουν κυρίως επαναστατικά! Και η συμμετοχή των γυναικών στα κίτρινα γιλέκα είναι μεγαλύτερη από τη συμμετοχή των ανδρών. Ιδού η επαναστατική παράδοση της Γαλλίας. Όσο για το λόγο που δεν είχαμε κίτρινα γιλέκα ή κάποιο ανάλογο κίνημα στη χώρα μας; Γιατί εν πολλοίς είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάστε όταν κυβερνούσε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος που είχαμε τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα; Ανέβηκε η κυβέρνηση της αριστεράς μέσα σε συνθήκες χρεοκοπίας και καταστροφής και δεν έχουμε τίποτα. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έδιωξαν 250.000 νέους μορφωμένους στο εξωτερικό. Ποιοι να διαδηλώσουν; Αυτοί θα ήταν ένας “στρατός” και θα είχαμε “κίτρινα γιλέκα” και εδώ ακόμα και εναντίον της σημερινής κυβέρνησης! Αλλά οι νέοι μας έφυγαν στη Γερμανία» απαντά υποστηρίζοντας πως το brain drain κατέστρεψε τη χώρα αλλά γλίτωσε την κυβέρνηση από τέτοια φαινόμενα».
Ο Κώστας Ζουράρις δεν έχει τη διάθεση να σχολιάσει το άνοιγμα του Μαξίμου στην Κεντροαριστερά. Περιορίζεται στο να πει πως «αυτό πάντα γινόταν»
«Δεν έκανα μήνυση στον Μητσοτάκη χάρη στον Δένδια»
Εκφράζει θυμό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τόλμησε να τον κατηγορήσει πως «χρηματίστηκε στα γεράματα του» Τονίζει αρκετές φορές πως δεν του έκανε μήνυση χάρη στην ευπρέπεια του Νίκου Δένδια. «Μας αποκάλεσε βουλευτές σε τιμή ευκαιρίας. Δεν του έκανα μήνυση χάρη στον ευγενέστατο κ. Δένδια που προσπάθησε να ανασκευάσει από το βήμα της βουλής. Διαφορετικά θα τον έσερνα στα δικαστήρια!»
Τον ρωτάμε τι ήταν εκείνο που τον έκανε να καταθέσει επιστολή στήριξης στην κυβέρνηση ενώ ήταν πάντα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. «Είμαι νομοθέτης. Έχω συμμετάσχει στη σύνταξη των νόμων, των νόμων μου. Στήριξα την κυβέρνηση γιατί τόσα χρόνια η δουλειά μου είναι να παρασκευάζω νόμους. Δεν ψήφισα όμως τη συμφωνία των Πρεσπών. Καταψήφισα τη συμφωνία και στην πρώτη και στη δεύτερη ψηφοφορία» αποκρίνεται, ενώ μας υπενθυμίζει πως πάντα ήταν αριστερός.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερη από τις προηγούμενες»
Πώς εξηγεί την πολιτική του διαδρομή που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών κομμάτων; «Όπως έκαναν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, έτσι η Πυρίκαυστος Ελλάδα με τους ΑΝΕΛ. Υπάρχει πολιτική συμφωνία, σύμπραξη πολιτική» λέει κοφτά, ενώ επισημαίνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. «Κατά τη διάρκεια της συγκυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατορθώσαμε να αυξήσουμε λίγο τους μισθούς και να μειώσουμε την ανεργία».
Κλείνουμε τη συζήτηση με ένα ταξίδι, σε εκείνη τη σκηνή που τον έκανε να γίνει πολιτικός . «Όταν είδα να συλλαμβάνουν τον πατέρα μου μπροστά στα μάτια μου. Ήμουν παιδί»…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019