«Η ΕΕ δεν είναι ένα κοινό σπίτι των λαών»

Την εκτίμηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το κοινό σπίτι των λαών» τόνισε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

propoli

«Όπως θα δείτε διαβάζοντας τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων τόσο για την ευρωβουλή όσο και για τα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια, το ΚΚΕ κάνει μια προσπάθεια να συμπεριλάβει ανθρώπους από κάθε τομέα της ζωής, φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανθρώπους των τεχνών, του πολιτισμού, επιστήμονες, που έχουν όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό, ότι είναι άνθρωποι μαχητικοί, συμμετέχουν ενεργά στο λαϊκό κίνημα, ο καθένας εκεί που τάσσεται και αυτή είναι η βασική μας δέσμευση, πως ότι και να συμβεί δεν θα κάνουν πίσω από την υπεράσπιση των λαϊκών-εργατικών συμφερόντων και με αυτή τη γραμμή κατεβαίνουμε συνολικά», τόνισε αρχικά ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως «πρέπει κατά την άποψή μας να φτάσει και σαν μήνυμα στον λαό, ότι ανεξάρτητα με το αν κάποιος συμφωνεί πλήρως 100% με αυτό που λέει το ΚΚΕ ή όχι, παρόλα αυτά μπορεί να το εμπιστευθεί, γι’ αυτό σήμερα η ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες πραγματικά θα κάνει τη διαφορά. Θα κάνει τη διαφορά στο επίπεδο των διεκδικήσεων, στο επίπεδο των αγώνων, στο επίπεδο του να μπορούμε να μπλοκάρουμε πιο αποτελεσματικά τα αντιλαϊκά μέτρα που είτε με Νέα Δημοκρατία είτε με ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής θα συνεχίσουν. Γιατί όπως και ο κόσμος γνωρίζει από την δική τους την εμπειρία, τα μνημόνια και η μνημονιακή νόμοι θα είναι εδώ, η εποπτεία θα συνεχίσει, τα ματωμένα πλεονάσματα θα συνεχίσουν και όλο αυτό νομίζουμε μπορεί να το αντιπαλέψει ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ».

Σε ερώτηση που δέχθηκε ως προς το γιατί ο ψηφοφόρος να ψηφίσει για την ευρωβουλή ένα κόμμα που τάσσεται κατά της ΕΕ, ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος απάντησε πως «κατά την άποψή μας ακριβώς ένα τέτοιο κόμμα πρέπει να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές οι συμπολίτες μας. Γιατί όπως έχουν καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια, η ΕΕ δεν είναι ένα κοινό σπίτι των λαών, μια πατρίδα της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Είναι μια διακρατική ένωση που εξυπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μεγάλα μονοπώλια. Αυτό που έρχεται σαν αποτέλεσμα εδώ στην Ελλάδα, με τα τσακισμένα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα στην υγεία, στην παιδία, στην εργασία, δεν είναι μια παρέκκλισή, είναι η γραμμή της ΕΕ σε όλα τα κράτη-μέλη, ακόμα και σε αυτά που όλη αυτή τη περίοδο τη προηγούμενη συνέχιζαν να έχουν ανάπτυξη.

Άρα λοιπόν ενισχύοντας αυτές ακριβώς τις δυνάμεις που αποκαλύψαμε όλα αυτά χρόνια, προειδοποιήσαμε τον λαό, την εργατική τάξη της χώρας μας, προειδοποιήσαμε ενάντια στην πολεμική πολιτική, στην ενδυνάμωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ίδιας της ΕΕ και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. (…) Όλα αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ψήφο, πραγματικά αυτό που κρίνεται σήμερα είναι εάν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που τον ξέρουμε ή αν πραγματικά θα κάνουμε τη διαφορά, θα επιλέξουμε να υπερασπίσουμε τα δικά μας δικαιώματα και να τα βγάλουμε στο προσκήνιο και αυτό νομίζουμε μπορεί να γίνει με την ενίσχυση του ΚΚΕ και στην ευρωβουλή και στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές».

Τέλος σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «υπάρχει μια έγνοια για την άνοδο της ακροδεξιάς, την συγκρότηση των λεγόμενων προοδευτικών μετώπων που μπορούν δήθεν να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Η σύγχρονη εμπειρία και η παλαιότερη δείχνει ότι αφενός αυτού του είδους οι δυνάμεις, οι ακραίες εθνικιστικές φασιστικές, φερειπείν η εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και άλλες, από τη μία εξυπηρετούν το σύστημα που χρειάζεται να τσακίσει το οργανωμένο εργατικό κίνημα έτσι ώστε να πέσουν περισσότερο τα μεροκάματα και οι κατακτήσεις, και από την άλλη ποιοι οδήγησαν τους εργαζόμενους και τους λαούς σε αυτές τις επιλογές; Κατά την άποψή μας ούτε η σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις με τις οποίες τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να χτίσει αυτά τα μέτωπα μπορεί να το κάνει καθώς η σύγχρονη εμπειρία δείχνει ότι όταν με σοσιαλιστικά και δήθεν προοδευτικά συνθήματα κυβερνήσεις εφαρμόζουν ακραίες αντεργατικές πολιτικές στο όνομα της προόδου, στο όνομα της ελπίδας αυτά οδηγούνε με ακρίβεια στο να έχουμε ακροδεξιά φαινόμενα».

Loading