Μάρδας: «’Αστεία’ η μηδενική βάση στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ»

Μάρδας: «’Αστεία’ η μηδενική βάση στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ»

Ως «αστείο» χαρακτήρισε το αίτημα που εισακούστηκε για αφετηρία των συζητήσεων στο ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ από μηδενική βάση, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας.

Από την πλευρά του, χαρακτήρισε ως «εύλογο» το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των πολιτών, όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο τόνισε ότι «όταν από τα συνθήματα περάσουμε στη συζήτηση, και δοθούνε στοιχεία τα οποία δε τα γνωρίζει ο κόσμος, τότε και ο κόσμος ο οποίος είναι θυμωμένος, μπορεί να έχει τον θυμό του και αυτό είναι δικαιολογημένο, αλλά βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Γιατί μέσα από τη συζήτηση, καταλαγιάζουν πολλά πράγματα, όταν κάποιος ακούει τα επιχειρήματα, και σκέφτεται ότι αυτά τα στοιχεία είναι υπαρκτά, και από την άλλη πλευρά κάποια στοιχεία δίνουν την εικόνα της πραγματικής κατάστασης, και όχι αυτή που έχουμε στο μυαλό μας».

«Υπάρχει ένα κλίμα θυμού και το δικαιολογώ. Μη νομίζετε ότι και εμείς δεν είμαστε θυμωμένοι, με την έννοια ότι σαφώς θα θέλαμε κάτι διαφορετικό», συμπλήρωσε ο Δ. Μάρδας,  ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «ανάμεσα στο τι θέλω και τι μπορεί να γίνει μετά από 30 χρόνια συσσωρευμένων λαθών, υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Και μετά από αυτά τα λάθη, ότι σου απομένει να κάνεις ως κυβέρνηση και ως χώρα, είναι να περισώσεις ότι μπορείς από τα λάθη του παρελθόντος».

Επιχειρηματολογώντας ως προς τα λάθη του παρελθόντος τα οποία έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Δ. Μάρδας, τόνισε ότι «η ενδιάμεση συμφωνία έληξε τον Δεκέμβρη του 2002. Εκεί όλοι είχαν παραβάσεις, των όρων της συμφωνίας. Όχι μόνο στο ονοματολογικό, αλλά και σε θέματα παιδείας, ιδιωτικών εξωτερικών πολιτικών, που παρουσίαζαν την Μακεδονία ως έναν ενιαίο χώρο κλπ. Η συμφωνία δεν τηρήθηκε. Όταν δεν τηρείται η συμφωνία, τι κάνεις ως ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών; Προσπαθείς το άλλο μέρος να το βάλεις σε μια τάξη. Τον Μάιο του 2003 ήρθε στη βουλή η συμφωνία κύρωσης, σύνδεσης της FYROM με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να σηκωθεί η ελληνική κυβέρνηση να πει: ‘κύριοι, δεν εφαρμόσατε τα προβλεπόμενα’. Οπότε γιατί κυρώσαμε την συμφωνία σύνδεσης, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή μας;»

Παράλληλα, άφησε αιχμές περί πιθανών εσκεμμένων λαθών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι «όταν κάποιος δεν υπογράφει τίποτα και ο αντίπαλος περνάει τη πρώτη μέρα το Α, τη δεύτερη μέρα το Β, τη τρίτη μέρα το Γ θέμα που τον απασχολεί, τότε οι υπογραφές είναι δώρον άδωρο, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Η πολιτική των μεταθέσεων στην εξωτερική πολιτική ενός προβλήματος, δεν λύνει απαραίτητα το πρόβλημα προς το συμφέρον σου. Το τρένο των ευκαιριών της ιστορίας, δε περνάει πολλές φορές».

«Επειδή ξυπνάς εσύ ένα πρωί ανάμεσα στον τσιγάρο και τον καφέ λες να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, σημαίνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση; Αυτά είναι αστειότητες στην εξωτερική πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την τοπική οικονομία στη Θεσσαλονίκη, ο Δ. Μάρδας, σημείωσε ότι «υπάρχει τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία βρίσκεται στα χέρια των δήμων. Αυτοί είναι οι αρμόδιοι για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, και αυτή η περιουσία παραμένει αναξιοποίητη».

Όσον αφορά το κομμάτι της βιομηχανικής ζώνης, «τα πράγματα εκεί είναι λίγο διαφορετικά. Εκεί έχουμε μια βιομηχανική ζώνη, η οποία όπως ξέρετε έχει και πολλά κουφάρια. Εδώ έχουμε κάνει μια πρόταση, από τότε που ήμουν και στο υπουργείο Εξωτερικών, προς τα αρμόδια υπουργεία, και τους έχουμε πει τα εξής: αυτές οι βιομηχανικές ζώνες ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι καταχρεωμένη στο κράτος. Μπορούν αυτά τα κτήρια, να χρησιμοποιηθούν ως ένα κίνητρο, έτσι ώστε να προσελκύσουμε επενδυτές, εγχώριους ή ξένους».

Loading

Play