Με βουλευτές – δεκανίκια επιβιώνει η κυβέρνηση
IN TIME

Με βουλευτές – δεκανίκια επιβιώνει η κυβέρνηση

Ανάσα ζωής προσφέρουν στην κυβέρνηση οι «έξι» βουλευτές που δήλωσαν ότι θα στηρίζουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Πρόκειται ωστόσο, για ένα μοναδικό φαινόμενο κυβέρνησης που στηρίζεται στους 145 βουλευτές της συν 6 «ανεξάρτητους», που όμως δηλώνουν πρόθυμοι η ψήφος τους να προσμετράται- όποιο κι αν είναι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο- στις ψήφους της πλειοψηφίας.

Ουσιαστικά, έτσι η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη δεδηλωμένη, χάρη στις ψήφους βουλευτών που «αποστάτησαν» από τα κόμματα τους, ενώ τουλάχιστον δυο εξ αυτών, τυπικά, παραμένουν σε άλλο κόμμα και σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο λόγος για τους Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που παραμένουν στην ΚΟ του Πάνου Καμμένου, αφού ούτε έχουν διαγραφεί ούτε έχουν αποχωρήσει και παρόλα αυτά ζητούν η ψήφος τους να προσμετράται σε εκείνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Εν τω μεταξεί, ένα πραγματικό αλαλούμ έχει προκαλέσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα καταθέσει την παραίτηση του μέχρι το τέλος της εβδομάδας, συντάσσεται πλέον με τους υπόλοιπους 6 «πρόθυμους».

Σάλος με την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει έναν πολιτικό σεισμό και επίκεντρο τον Πρόεδρο της Βουλής, που έχει δηλώσει την πρόθεση να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής.

Η πρωτοφανής ασάφεια για το πού ακριβώς ανήκουν οι 6 πρόθυμοι βουλευτές, που τυπικά δεν προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να φωτίσει το αλαλούμ με την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής που ανακοίνωσε ο Δημ. Τζανακοπουλος, μεθόδευσε ο πρόεδρος της Βουλης Νίκος Βουτσης και τελικά ακυρώθηκε, μετά την επιστολή χθες του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Βούτση.

Το ζήτημα της αλλαγής ή όχι του Κανονισμού της Βουλής προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και γιατί με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι εκείνος είχε την πρωτοβουλία για τη μεθόδευση, γεγονός που οδήγησε τον Ευάγγελος Βενιζέλο να δηλώσει ότι «ευτελίζεται η κοινοβουλευτική τάξη και παράδοση με την συγκυριακή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κ. Καμμένος και να περιοριστούν οι αντιδράσεις του και οι απειλές του».

Προσθέτοντας ότι «ευτελίζει τον Πρόεδρο της Βουλής», αφού η διαδικασία της τροποποίησης του Κανονισμού κινείται από τον πρόεδρο και διεξάγεται χωρίς συμμετοχή της κυβέρνησης.

Θύελλα αντιδράσεων για τους 6 “πρόθυμους” στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενστάσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προσχώρηση των 6 «προθύμων» στην πλειοψηφία του κόμματος, δε σημαίνει ότι εντάσσονται στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το Μαξίμου προσπάθησε να κλείσει τα στόματα υποστηρίζοντας χθες ότι «κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού», αφού τυπικά πλέον η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και στις επιτροπές, ούτε θα χρειάζεται σε όλα τα νομοσχέδια ονομαστική ψηφοφορία.

Από τη μεριά της η ΝΔ έκανε λόγο για «κοινοβουλευτική ντροπή που δεν έχει προηγούμενο», αφού όπως σημειώνει «τα 6 δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ότι κι αν φέρει στην Βουλή.

Το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ακροδεξιά καλά κρατεί», ενώ Το Ποτάμι έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Σπύρου Δανέλλη, κατηγορώντας τον για υποκρισία: «Γιατί δεν τολμάει να πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.

«Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;».

Loading