Νέα «κόκκινη» κάρτα από την ΕΕ για το προσφυγικό

Νέα «κόκκινη» κάρτα από την ΕΕ για το προσφυγικό

Ρεπορτάζ: Γιάννης Χαβιανίδης
«Κόκκινη» κάρτα στην Ελλάδα για το προσφυγικό έδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων όσον αφορά την προστασία παιδιών μεταναστών και προσφύγων, με απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες.

Η Επιτροπή ζητά από τη χώρα μας να λάβει «άμεσα μέτρα για την προστασία» των παιδιών, για τα οποία αναφέρει ότι βρίσκονται «σε κίνδυνο σοβαρής και ανεπανόρθωτης βλάβης της ζωής τους». Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μήνες εισαγγελική έρευνα αναφορικά με τα κονδύλια που έχουν δοθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες φέρονται να υπήρξαν φαινόμενα κακοδιαχείρισης, την ίδια στιγμή που από το σύνολο των κονδυλίων ένα μεγάλο μέρος δεν έχει απορροφηθεί.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ την οποία δημοσιεύει σήμερα η Politik εκδόθηκε στις 29 Μαΐου. Είχε προηγηθεί, το Νοέμβριο του 2018, η κατάθεση προσφυγής στην Επιτροπή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους ECRE, τη Διεθνή Επιτροπή Νομικών (ICJ)  και τη συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων είναι το αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εθνικών αρχών με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Η απόφαση που εκδόθηκε επί της ουσίας εκθέτει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δημιουργώντας ακόμη μία αρνητική εικόνα για τη χώρα μας στην Ευρώπη. Ειδικότερα η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των παιδιών μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας. Πρόκειται για ανήλικα τα οποία αντί να βρίσκονται σε οργανωμένες δομές, φιλοξενούνται είτε σε προαναχωρησιακά κέντρα και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spot), είτε σε κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. Δηλαδή ζουν υπό δύσκολες συνθήκες και απαγορευτικές για μικρά παιδιά μιας και βρίσκονται εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους.

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2019/06/K-2.pdf” title=”decision on admissibility and on immediate measures”]

Κίνδυνος για τη ζωή τους

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην προσφυγή οι παραπάνω εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες για τη φιλοξενία παιδιών, ενώ γίνεται ακόμα λόγος για «σημαντικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους». Επίσης η «αποτελεσματική προστασία των ασυνόδευτών παιδιών» είναι ανύπαρκτη σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ επισημαίνεται επίσης πως τα παιδιά «προφανώς βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής και ανεπανόρθωτης βλάβης της ζωής τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγες καταγγελίες αναφορικά με σκηνές βίας, απόπειρες αυτοκτονίας, σεξουαλική κακοποίηση και τραυματισμούς που λαμβάνου χώρα στα κέντρα υποδοχής.

Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να λάβει μία σειρά από μέτρα. Όπως για παράδειγμα η  άμεση απομάκρυνση όλων των ασυνόδευτων παιδιών από τα αστυνομικά κρατητήρια, τα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η παροχή σε αυτά πρόσβασης σε  κατάλληλες για την ηλικία τους δομές φιλοξενίας. Επίσης ζητείται ο διορισμός επιτρόπου σε κάθε ασυνόδευτο ανήλικο και η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των αλλοδαπών παιδιών, συνοδευόμενων και ασυνόδευτων, σε τρόφιμα, νερό, εκπαίδευση και κατάλληλη στέγη. Στην ουσία η Επιτροπή βγάζει «κόκκινη» κάρτα στη χώρα μας σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά ανήλικα παιδιά.

Έκθεση κόλαφος από την ΕΕ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επισημαίνει τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Στα μέσα Απριλίου η αρμόδια εισηγήτρια της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Πέτρα Ντε Σούτερ, σε έκθεση της, έκανε λόγο για σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα hot spot της Μόριας στη Λέσβο και του Βαθύ στη Σάμο. Όπως ανέφερε στα κέντρα αυτά στεγάζεται μεγάλος αριθμός ατόμων σε ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής με ελλιπή διανομή τροφίμων και χωρίς καμία ασφάλεια. Μάλιστα η Πέτρα Ντε Σούτερ είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν το συντομότερο δυνατόν τις συνθήκες φιλοξενίας στα κέντρα υποδοχής, καθώς επίσης και να εντοπίσουν και να καταχωρήσουν όλους τους μετανάστες που φτάνουν με πλοίο στα ελληνικά νησιά, προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να παραμείνουν χωρίς χαρτιά εντός της ελληνικής επικράτειας και επομένως να είναι πιο ευάλωτοι.

Ψήφισμα για τη διαχείριση των κονδυλίων

Η έκθεση της αρμόδιας εισηγήτριας της ΕΕ για τη μετανάστευση είχε ως αποτέλεσμα στα μέσα Απριλίου να εκδοθεί ψήφισμα κατά της ελληνικής κυβέρνησης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ψήφισμα αφορούσε την διαχείριση των κονδυλίων ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την

Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει για το που κατέληξαν τα χρήματα αυτά, δεδομένου ότι οι συνθήκες φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας είναι τραγικές.

Η διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που τέθηκε επί τάπητος. Τους τελευταίους μήνες σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα από το γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού όπως παραδέχεται σε απάντηση του προς τους βουλευτές του Ποταμιού ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου έπειτα από καταγγελίες του πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Ηλιόπουλου υπήρχαν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων. Κακοδιαχείριση η οποία μάλιστα φερόταν να είχε πραγματοποιηθεί τόσο από «γρανάζια» του κρατικού μηχανισμού όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίστηκαν κοινοτικούς πόρους.

Εκατομμύρια ευρώ αναξιοποίητα

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2018 βουλευτές του Ποταμιού είχαν επισημάνει με ερώτησή τους το ζήτημα της κακοδιαχείρισης από ΜΚΟ και τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Σε αυτήν οι βουλευτές ανέφεραν  πως «από τις αρχές του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 είχαν δοθεί στην Ελλάδα 561 εκατ. ευρώ μέσω των εθνικών προγραμμάτων και πάνω από 1 δισ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια (400 εκατ. από τις αρχές του 2015 και άλλα 650 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018)».

Ωστόσο αν και το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης είχε απορροφηθεί, εντούτοις από τα 561 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης μέσω εθνικών προγραμμάτων, είχαν απορροφηθεί μόλις 153 εκατ. ευρώ. Στην απάντηση τους προς τους βουλευτές τα αρμόδια υπουργεία παρέθεσαν αναλυτικά στοιχεία υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κακοδιαχείριση και ότι τα κονδύλια είχαν απορροφηθεί κανονικά. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο σε δύο από τις έξι  χρηματοδοτικές του δράσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ απάντησε ότι «λόγω της ύπαρξης ροής δαπανών στην τρέχουσα φάση, δεν είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός του ποσού απορρόφησης εκ του αρχικού Π/Υ».

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2019/06/K-3.pdf” title=”apantisi ypoyrgeioy aminas gia prosfygiko”]

Αναξιοποίητο μισό δισεκατομμύριο ευρώ

Η απάντηση των υπουργείων δόθηκε προς τους βουλευτές του Ποταμιού στα μέσα Οκτωβρίου του 2018. Οι μήνες περάσαν όμως από ότι φαίνεται η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά έγινε ακόμη χειρότερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Πρόκειται για στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία διαβιβάστηκαν στον ίδιο έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με αυτά γύρω στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια παραμένει αναξιοποίητο. Ειδικότερα η Ελλάδα δικαιούνταν για την περίοδο 2014-2020 για το μεταναστευτικό περί τα 613,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα τα οποία προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο εσωτερικής ασφάλειας και το Ταμείο για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση. Ωστόσο μέχρι και σήμερα μόλις τα 169,5 έχουν αποροφηθεί, δηλαδή μόλις το 28%. Το υπόλοιπο 72% παραμένει αναξιοποίητο με τα ερωτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση να είναι πολλά και αμείλικτα.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019

Loading

Play