Νέο «όχι» στο αίτημα άδειας του Κουφοντίνα

Απορρίφθηκε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για την χορήγηση της έβδομης κατά σειρά άδειας εξόδου του από τις φυλακές Βόλου.

propoli

Μετά την αρνητική εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα, το θέμα κρίθηκε από δικαστικό συμβούλιο, το οποίο με βούλευμά του απέρριψε το αίτημα του “Λουκά” της 17Ν.

Ο πολυισοβίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλλει νέο αίτημα μετά από δύο μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας ήταν αρνητικός στη χορήγηση της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, με το σκεπτικό ότι ο αιτών δεν έχει μετανοήσει για τα εγκλήματα του.

Το πρώτο “όχι” στον Κουφοντίνα

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη 17Ν είχε «ακούσει» το πρώτο «όχι» από τον εισαγγελέα, κατά τη συζήτηση του αιτήματός του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αγροτικής Φυλακής του Βόλου.

Τότε, η δικηγόρος του, Γιάννα Κούρτοβικ, είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία είχε κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη πολεμική που έχει εξαπολυθεί εναντίον του κρατούμενου» και η οποία «πίεσε» τον εισαγγελικό λειτουργό να διαφοροποιήσει τη γνώμη του από τους έξι προηγούμενους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την χορήγηση αδείας στους πολύ-ισοβίτες, ενώ επί της ουσίας αναφέρεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει σωφρονιστεί.

Σύμφωνα με τους δικαστές ο Δημήτρης Κουφοντίνας υπάρχει κίνδυνος «κατά τη διάρκεια της άδειας, να τελέσει νέα εγκλήματα» .

Το συμβούλιο στο βούλευμα επικαλείται τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς από τις οποίες συναγάγουν ότι δεν έχει επιτευχθεί ο σωφρονισμός του. Όπως επισημαίνουν «οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία» και «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο, που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη».

Επιπλέον, οι δικαστές τονίζουν ότι «την ίδια στάση τήρησε ο εν λόγω κατάδικος και ενώπιον του παρόντος Συμβουλίου».

Αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δικαστές του συμβουλίου:

Ο εν λόγω κατάδικος στις 24-10-2014 απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κείμενο, όπου αναφερόμενος στο κράτος και χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως αντικαθεστωτικό ανέφερε «Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν. Να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», ενώ στις 30-5-2018, απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άλλο κείμενο στο οποίο, αφού περιέγραφε τον εαυτό του ως πολιτικό κρατούμενο, ανέφερε τα εξής: «Και επειδή τίποτε και ποτέ δεν μας χαρίστηκε και αυτά που αποκαλούνται δικαιώματα δεν είναι παρά οι κατακτήσεις μακρών και πολύχρονων αγώνων, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων». Από τις παραπάνω δηλώσεις δεν μπορεί παρά να συνάγεται αρνητικό συμπέρασμα ως προς την πορεία του σωφρονισμού του συγκεκριμένου καταδίκου.

Οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία» και «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο, που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη. Οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης. Τούτο προκύπτει και από το γεγονός ότι την ίδια στάση τήρησε ο εν λόγω κατάδικος και ενώπιον του παρόντος Συμβουλίου.

Loading