INTIME

Νικολαΐδης: Θέλω να κάνω πολιτική, όχι να γίνω πολιτικός

Την πρόθεσή του πως δεν θέλει να γίνει επαγγελματίας «πολιτικός» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη και τον Θωμά Καλέση, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ολυμπιονίκης και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

propoli

Σε ερώτηση σχετικά με το πως εξέλαβε την απόφαση να ασχοληθεί με τα κοινά της Ευρώπης, ο Α. Νικολαΐδης τόνισε πως «είναι πάρα πολλά τα κοινωνικά προβλήματα που συναντάμε σήμερα στην Ελλάδα, που είναι μια κοινωνία, μικρογραφία της Ευρώπης και σε σύνολο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της ΕΕ όσον αφορά εμένα και το πόσο από κοντά παρακολουθώ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με διαφορετικά μου ερεθίσματα που άρχισα να προσέχω σιγά-σιγά την ΕΕ και πως κατά συνέπεια ότι γίνεται στην ΕΕ, αυτό μεταφέρεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ένωσης. Παρατήρησα ότι αυτό που βλέπουμε και όλοι μας, ότι καλώς ή κακώς τα μέλη, ιδίως τα αδύναμα μέλη αυτής της Ένωσης, είμαστε στην ουσία αποδέκτες εντολών είτε δημοσιονομικής πολιτικής είτε γενικότερα πολιτικής.

Οπότε αν λέμε αυτή τη στιγμή ότι κοινή συνισταμένη όλων όσων μιλάνε για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ότι είναι η καρδιά η ίδια της Ευρώπης, οπότε θεωρούμε ότι αυτό όντως γίνεται γιατί το έχει καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη με κινήσεις που γίνονται από μέσα, από μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου κόμματα αρχίζουν σιγά-σιγά να συντονίζονται και να συχνοτίζονται όσο περισσότερο μπορούνε προς την κατεύθυνση της ΕΕ με κέντρο τον Ευρωπαίο πολίτη έτσι όπως ξεκίνησε δηλαδή η τομή της ΕΕ και όχι κέντρο το ευρώ και η ΕΚΤ».

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το «κόστος» με το οποίο επιβαρύνεται ο αθλητής όταν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά ο Α. Νικολαΐδης σημείωσε ότι «πιστεύω ότι είναι μικρό το τίμημα το να σταματήσουνε κάποιοι να με θεωρούνε ότι είμαι ο Αλέξανδρος όλων των Ελλήνων, που και αυτό μπορούμε να το αναλύσουμε, μπροστά στο κοινωνικό έργο που νιώθουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε, εγώ προσωπικά τουλάχιστον, παίρνοντας αυτήν την απόφαση».

«Μεγάλη προτεραιότητα τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης»

Ερωτηθείς σε σχέση με τις προτεραιότητες που έχει θέσει στην περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής, τόνισε ότι «σίγουρα πολύ μεγάλη προτεραιότητα είναι τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, τα οποία είναι πράγματα τα οποία έχουν ξεκινήσει και στα οποία θέλω να προσθέσω τη φωνή μου. Θέλω να είμαι ένας ακόμα ευρωβουλευτής στην κατεύθυνση του να λυθούν αυτά τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, που ξεκινάνε από την κορυφή και φτάνουνε μέχρι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο Έλληνας, ο Ιταλός, ο Ισπανός, ο οποιοσδήποτε είναι να ψηφίσει στις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται στην ΕΕ και η ΕΕ έχει την ευθύνη για αυτό.

Τα προβλήματα αυτά τα κοινωνικά που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό σίγουρα, με τα δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες των Ευρωπαίων πολιτών είναι θέματα οποία θέλω οπωσδήποτε θέλω να ενώσω τη φωνή μου και να κάνω ότι περισσότερο μπορώ για να βοηθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ότι σχετικά «με τον αθλητισμό που είναι η μεγάλη αγάπη της ζωής μου, που έχω αρκετές ιδέες, περιλαμβάνουν περισσότερο, ας μη κρυβόμαστε, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό γιατί είναι ο χώρος από τον οποίον προέρχομαι και τρέφω μεγάλη αγάπη και πολύ μεγάλη συμπάθεια προς όλα αυτά τα παιδιά που ξέρω τι περνάνε καθημερινά. (…) Ξέρετε η περίπτωση του Έλληνα ερασιτέχνη αθλητή, δεν είναι ίδια με την περίπτωση του Γερμανού. Οι συνθήκες που προπονούνται, οι συνθήκες που ζούνε είναι πολύ διαφορετικές. Αυτό λοιπόν δεν είναι ίσος αγώνας. Για ποιο λόγο η Ευρώπη να μην σταματήσει με θεσμικές εντολές και παρεμβάσεις να βοηθήσει αυτό το τοπίο και όπως υπάρχουνε χρηματοδοτήσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας τύπου ΕΣΠΑ να μην υπάρξει μια πολύ σοβαρή ματιά της Ευρώπης πάνω στον αθλητισμό;».

«Δεν μπορεί να είναι πολιτική άποψη η ακροδεξιά»

Από την πλευρά του, ο Α. Νικολαΐδης σημείωσε πως «πρέπει να αλλάξει η παρούσα σχέση μεταξύ του Ευρωπαίου πολίτη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν η φτώχεια και η εξαθλίωση φέρνει την δυσαρέσκεια(…) με αποτέλεσμα να γυρνάμε στην εσωστρέφεια. Τότε όλο αυτό το οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Η εσωστρέφεια φέρνει το δεν θέλω τίποτα ξένο, δεν βλέπω τίποτα το διαφορετικό, θέλω να μείνω στην ίδια μου τη χώρα, κλείνουν τα σύνορα. Σταματάνε οι διάλογοι με την ΕΕ. Αποφασίζουνε τα Brexit, ανεβαίνουνε ακροδεξιές κυβερνήσεις. Ανεβαίνουνε κυβερνήσεις με την συμμετοχή της ακροδεξιάς ή ακόμα χειρότερα γίνεται πολιτικός ο λόγος της ακροδεξιάς μέσα στην Ευρώπη. Ξεπλένεται η ακροδεξιά αντίληψη, η ιδέα. Δεν μπορεί να είναι πολιτική άποψη η ακροδεξιά, δεν το αντέχει ο κόσμος να είναι πολιτική άποψη».

Τέλος ο υποψήφιος ευρωβουλευτής συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος είναι δύσπιστος.  Και εγώ είμαι δύσπιστος. Ζητάω από τον κόσμο να καταλάβει ότι εγώ δεν θέλω να γίνω πολιτικός. Νιώθω ότι έχω κοινωνική ευθύνη απέναντι στα παιδιά που με θαυμάζουνε σαν αθλητή και έχω κοινωνική ευθύνη εφόσον μπορώ να ακουμπήσω τα μυαλά τους, να κάνω κάτι γι’ αυτό».

Loading