Ξεκινά η τουρκική ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Από σήμερα και μέχρι τις 8 Μαρτίου θα διαρκέσει η ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»  στην οποία συμμετέχουν  102 τουρκικά πλοία στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, και τη Μαύρη Θάλασσα.

propoli

Το  τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση του τονίζει ότι «ο στόλος μας είναι έτοιμος για την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, σημειώνοντας ότι θα γίνει «ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες».

Η άσκηση χαρακτηρίζεται ως «πρόβα πολέμου» και ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας.

Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μέσα από τουρκική φρεγάτα. Για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρθηκε ο Ακάρ με μία προκλητική δήλωση την περασμένη Δευτέρα.

«Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας», είπε αναφερόμενος στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», πρόσθεσε.

Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και υποβρύχια θα ενταχθούν στα σενάρια της άσκησης. Παράλληλα ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σημειώνεται ότι στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς. Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.

Loading