INTIME

Ξεκινούν οι απολογίες της ΧΑ για τη δολοφονία Φύσσα

Με τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που στάθηκε η αφορμή να παρέμβει η Πολιτεία και να ξετυλιχτεί το κουβάρι μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών, ξεκινούν σήμερα οι απολογίες στην μεγάλη  δίκη για τα “έργα και τις ημέρες ” της Χρυσής Αυγής.  

propoli

Η δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού και εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα , έγινε τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, και σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την διογκούμενη τότε εγκληματική δράση μιας μεγάλης ομάδας ατόμων , που υπό την “ομπρέλα” της Χρυσής Αυγής, επιτίθεντο σε βάρος μεταναστών αλλά και ημεδαπών που αντιδρούσαν στις ρατσιστικές και ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές τους.

Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία, με μαχαίρι, του Παύλου Φύσσα είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς,  μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική οργάνωση της Νίκαιας.

Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων που αναμένεται σήμερα να κληθεί να απολογηθεί, με βάση την σειρά του καταλόγου,είναι ο Ιωάννης Άγγος, μέλος της Ασφάλειας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, ο οποίος  φέρεται ότι ήταν το το άτομο που εντόπισε τον Παύλο Φύσσα στην καφετέρια του Κερατσινίου , τη νύχτα της δολοφονίας, και ειδοποίησε τηλεφωνικά τους Χρυσαυγίτες που προσήλθαν οργανωμένα με πομπή μηχανών και αυτοκινήτων.

Ανάμεσα στην ομάδα των χρυσαυγιτών ήταν και  ο Γιώργος Ρουπακιάς που κατέφτασε στο σημεί με αυτοκίνητο, και χωρίς δεύτερη σκέψη έπληξε θανάσιμα με μαχαίρι τον Παύλο Φύσσα που έσβησε σχεδόν ακαριαία σε ένα πεζοδρόμιο του οδού Τσαλδάρη, που σήμερα έχει πάρει το όνομα του, στην αγκαλιά της συντρόφου του.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, στο εδώλιο  έχουν παραπεμφθεί συνολικά 68 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 65 αντιμετωπίζουν  τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης , ενώ οι 18 από αυτούς  είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής των οποίων οι απολογίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι .

Ανάμεσα στις υποθέσεις που εξέτασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι και η δολοφονική απόπειρα σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων στις 12 Ιουνίου 2012, στο Πέραμα, αλλά και σε βάρος μελών του  ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.

Κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας  που διήρκεσε τέσσερα χρόνια εξετάστηκαν συνολικά 147 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 70 από τους περίπου 230 μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν προταθεί από τους κατηγορούμενους.

Loading