Ρεπορτάζ: Γ. Σταφυλάς
Οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα. Και αυτό διότι τα Σκόπια δεν ανακαλύφθηκαν με τη Συμφωνία με των Πρεσπών.
Όταν η Ελλάδα προχωρούσε δυναμικά τη δεκαετία του 2000 ήταν κυρίαρχη σ’ όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο στα Σκόπια. Αντίθετα, με το κλείσιμο των τραπεζών επί Γιάνη Βαρουφάκη, τρεις ελληνικές τράπεζες εξαναγκάστηκαν σε αποεπένδυση από την περιοχή των Βαλκανίων από την Dg Com της Κομισιόν.
Συνεπώς, η πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015 οδήγησε σε φυγή των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια. Ένα άνοιγμα της αγοράς των Σκοπίων είναι μια δραστηριότητα με πολύ μικρό μέγεθος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δίχως μεγάλο αποτύπωμα.
Η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ των πρώτων μεγάλων επενδυτών στη γειτονική χώρα, καθώς 400 ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν περί τις 25.000 εργαζόμενους ενώ η σωρευτική αξία των επενδύσεων (1997-2017) φθάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ελλάδα διαθέτει το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στα Σκόπια (ανήκει στα ΕΛ.ΠΕ), αλλά ο αγωγός πετρελαίου μεταξύ των δυο κρατών έχει σταματήσει εδώ και χρόνια καθώς η ελληνική πλευρά έκρινε ως ασύμφορη την λειτουργία του. Οι άλλες μεγάλες επενδύσεις αφορούν τις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, εταιρείες τηλεφωνίας και λιανικού εμπορίου.
Συνεπώς, ό,τι είχαν να κερδίσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες από την χώρα των Σκοπίων, το έχουν ήδη πράξει. Κανείς, άλλωστε, επιχειρηματίας δεν είναι αφελής να προχωρήσει τώρα σε μια επένδυση – η οποία ενδέχεται να είναι και επισφαλής εφόσον αλλάξει, λόγου χάρη, η κυβέρνηση στα Σκόπια. H επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη στο γειτονικό κρατίδιο, πέραν του ότι δεν έχει όφελος για την Μακεδονία (μόνο 4-5 επιχειρήσεις συμμετείχαν στην αποστολή), δεν θα έχει όφελος και για τις υπόλοιπες μεγάλες επιχειρήσεις.
«Σόου από πλευράς κυβέρνησης η αποστολή στα Σκόπια»
Σε πολιτικά παιχνίδια και τερτίπια αποδίδει, με δηλώσεις του στην Politik, την επίθεση που δέχθηκε από την κυβέρνηση του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για επίθεση σε ένα θεσμό που λειτουργεί από το 1925.
«Η απόφαση δεν ήταν προσωπική, τα μέλη του επιμελητηρίου αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν και δεν συμμετείχαν σ ΄ ένα ταξίδι που δεν θα αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Πρόκειται απλώς για ένα show από την πλευρά της κυβέρνησης» δηλώνει ο Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, για την οποία είχε τονίσει πως διαθέτει μόνο «κομματικά ένσημα». Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς είναι Μακεδόνας, αλλά όπως μας εξηγεί: «η συγκεκριμένη Συμφωνία δεν θα προκαλέσει επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις».
«Τα προβλήματα είναι η φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές»
Μας ρωτά εάν προέκυψε κάποιο πλεονέκτημα για έναν επιχειρηματία μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Όταν του απαντάμε αρνητικά, προσθέτει ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών τίποτε δεν αλλάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη και για εκείνες που φοβούνται ότι θα έχουν επιπτώσεις εξαιτίας της καπηλείας του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς ή στα εμπορικά σήματα.
«Όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα ας κατοχυρώσουν τα προϊόντα τους. Μπορεί λ.χ να μπερδευτεί κάποιος σχετικά με τα ελληνικά κρασιά, ας τα κατοχυρώσει». «Τα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων», όπως προσθέτει ο Μιχάλης Ζορπίδης είναι η «υπέρογκη φορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 05 Απριλίου 2019