Οι εργοδότες «πνίγουν» την αύξηση του κατώτατου μισθού

Του Αντώνη Τσολναρά
Όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει για τους περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

propoli

Όπως εξηγούν στην Politik χαμηλόμισθοι που αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τον βασικό μισθό, οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι πως στο τέλος του μήνα δεν θα δουν καμία διαφορά στη μισθοδοσία τους.

«Δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης», αναφέρουν στην «P» μεταξύ άλλων εργαζόμενοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις… παρενέργειες που θα έχει στις επιχειρήσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η 21χρονη Δήμητρα Κ. εργάζεται σε κατάστημα εστίασης. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, δεν έχει δει αύξηση στο μεροκάματό της, το οποίο κυμαίνεται στα 25 ευρώ. «Δεν υπάρχει καμία διαφορά στον μισθό μου, ενώ από την πλευρά της επιχείρησης τηρείται… σιγή ιχθύος, κανείς δεν έχει κάνει καμία αναφορά προς το παρόν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Politik. Μάλιστα κάνει λόγο για τα «καθημερινά λουκέτα» που παρατηρούνται στην αγορά, καθώς οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον υψηλό φόρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η νεαρή κοπέλα, προκειμένου να δουλέψει και να έχει χρήματα στην τσέπη της, συμβιβάζεται όπως αναφέρει, καθώς «είναι καλό να παίρνεις μεροκάματο 25 ευρώ από το τίποτα».

Η Πολυξένη Μ. εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος στο χώρο της εκπαίδευσης εδώ και 2,5 χρόνια και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «P», «δεν υπάρχει καμία αναφορά ακόμη» για την αύξηση του μισθού της. «Ευελπιστώ ότι η αύξηση μπορεί να γίνει πράξη μόλις κλείσω τρία χρόνια στο χώρο εργασίας μου, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αναφορά για τον μισθό μου, ο οποίος δεν έχει αυξηθεί και ούτε ξέρω αν θα αυξηθεί», τόνισε.

«Καμία αναφορά για αύξηση του μισθού…»

Για «σιγή ιχθύος από την πλευρά των επιχειρηματιών» σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού κάνει λόγο και ο Ηλίας Μ., εργαζόμενος σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας. «Ακόμα δεν έχει γίνει καμία αναφορά όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα αφεντικά τηρούν σιγή ιχθύος», ανέφερε χαρακτηριστικά στην Politik. Παρόλα αυτά χαρακτηρίζει ως «θετικό βήμα» την απόφαση του υπουργείου Εργασίας. «Μετά από δέκα χρόνια βαθιάς ύφεσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το εναρκτήριο λάκτισμα το οποίο θα επιφέρει πιστεύω σύντομα θετικό πρόσημο στην αγορά και θα μειώσει τις κοινωνικές αδικίες των μνημονιακών χρόνων», επισήμανε ο Ηλίας Μ.

Παρόμοια κατάσταση εκτυλίσσεται και στο γηροκομείο όπου εργάζεται η Δήμητρα Π., η οποία εξομολογείται πως «δεν υπάρχει καμία αναφορά από τους ιθύνοντες της επιχείρησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού». Όπως εξηγεί στην Politik, ναι μεν εργάζεται μόλις 1,5 μήνα στο γηροκομείο που την προσέλαβε, ωστόσο έχει εμπειρία σχεδόν δύο χρόνων σε οίκους ευγηρίας. «Η δική μας επιχείρηση συγκεκριμένα δεν νομίζω να μπορεί να ανταπεξέλθει στην υπουργική απόφαση για την αύξηση του μισθού», σημειώνει,  εξηγώντας πως «έχουν σημειωθεί δύο μειώσεις μισθών».

Ναι μεν, αλλά…

«Το προτεινόμενο ποσό αύξησης», στον κατώτατο μισθό, «είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους, για μεγάλο ποσοστό ανειδίκευτων εργαζομένων και, κυρίως, για τις παραγωγικές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας» προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο ΣΒΒΕ.

Όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει το ανώτατο όριο του ποσοστού αύξησης που πρότεινε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, «δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, αφού δεν συνοδεύεται με παράλληλα μέτρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Loading