Οι περισσότεροι βλέπουν κάλπες τον Οκτώβριο

Οι περισσότεροι βλέπουν κάλπες τον Οκτώβριο

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως, την οποία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, συνιστά μια ακόμα ψηφίδα στο μωσαΐκό των θετικών μέτρων τα οποία έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο- μετά από την έξοδο από τα μνημόνια- και τα οποία θα συνεχίσει, τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν, άλλωστε, σχεδόν δεδομένο ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη λήξη της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο.

Συνεκτιμούν με τον πρωθυπουργό πως, για παράδειγμα, οι 880.000 περίπου εργαζόμενοι οι οποίοι θα ωφεληθούν άμεσα ή έμμεσα από την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού χρειάζονται χρόνο για να “χωνέψουν” πως τα μέτρα που εξαγγέλλονται και υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες δεν είναι προεκλογικά, αλλά αποδεικνύουν ότι κυβερνητικός στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας σε στέρεες βάσεις και η λαϊκή εμπέδωση πως η χώρα έχει ξεμπερδέψει οριστικώς με τα μνημόνια.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, κι ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έθεσε τον Οκτώβριο ως χρονικό εκλογικό ορίζοντα και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Όπως κι αν έχει, η στροφή στην οικονομία- με αφορμή και την έκδοση πενταετούς ομόλογου- θεωρείται ως αυτονόητη προκειμένου να “ξεχαστούν” οι Πρέσπες και οι απανωτές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί “Μακεδονίας” σκέτο κι όχι Βόρειας Μακεδονίας.

“Οι Θεσμοί δεν μπορούν να μας πιέζουν”

Σε αυτό το πλαίσιο, σειρά παίρνουν το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, η επιδότηση ενοικίου και η ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις από τους Θεσμούς κατά την επίσκεψή τους την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Όπως, ωστόσο, σημειώνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές, οι Θεσμοί δεν έχουν πλέον κανένα μοχλό πίεσης (“leverage”) απέναντι στην κυβέρνηση από τη στιγμή που η χώρα είναι οικονομικώς αυτοδύναμη.

Loading

Play