Ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στις 120 δόσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού επιτελείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνει βελτιωτικές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία και πιθανώς και μια πρώτη σειρά φοροελαφρύνσεων και φιλοαναπτυξιακών μέτρων.
Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται βελτιώσεις, με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση στις ευκολίες πληρωμής για όλους τους οφειλέτες.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να μειωθεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, τα κριτήρια ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα θα διευρυνθούν, ενώ μείωση σχεδιάζεται και για το ετήσιο επιτόκιο που επιβαρύνει τις οφειλές οι οποίες εντάσσονται στη ρύθμιση.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς, θετικά μέτρα, όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 και από το 24% στο 20% το 2021 ή/και η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% το 2020 και 10% το 2021.
Επίσης αναμένεται να περιληφθούν διατάξεις για την τόνωση της κτηματαγοράς, πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για το leasing αυτοκινήτων και κωδικοποίηση των νομοθετικών αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια μέσα από υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.
Δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο
Το μεγάλο πακέτο του φορολογικού θα ενσωματώνει όλες τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις της τετραετίας (μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη).
Όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στην ΕΡΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν την ανάγκη φοροελαφρύνσεων, αλλά εξακολουθούν να θέτουν το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου.
Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι θεσμοί θα μελετήσουν λεπτομερώς τον κυβερνητικό σχεδιασμό τον Σεπτέμβριο, παραδέχθηκε πως «η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή», ωστόσο συμπλήρωσε:
«Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος. Όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό».