Του Χρήστου Τσαλικίδη
Να εκλέξει 9 ευρωβουλευτές έχει βάλει ως στόχο η ΝΔ, μετά τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Ε.Ε. σε συνεργασία με την Kantar Public ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει σήμερα το 36% των ψήφων, ποσοστό που ισοδυναμεί με 9 ευρωβουλευτές, τέσσερις περισσότερους από όσους αριθμεί σήμερα.
Έχοντας αυτά τα στοιχεία στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τις τελικές του αποφάσεις για τα άτομα που θα στελεχώσουν το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Επιδίωξή του είναι οι συμμετέχοντες σε αυτό να συνδυάζουν την εμπειρία με την ορμή και την αποφασιστικότητα για προσφορά αλλά και προεκλογική μάχη. Να έχουν «κολλήσει» ένσημα και να εκπροσωπούν όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές τάξεις. Άλλωστε, από τη στιγμή που οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν κανονικά με σταυρό και όχι με λίστα, όπως είχε κυκλοφορήσει αρχικά ως φήμη εξαιτίας των σεναρίων που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει την ίδια ημέρα να διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπουν δυνατά στο «κυνήγι» του σταυρού σε όλη τη χώρα.
Οι «σίγουροι»
Σε επίπεδο ονομάτων σίγουροι είναι οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές του κόμματος. Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Θόδωρος Ζαγοράκης θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Σε αντίθεση με την Μαρία Σπυράκη που αφήνει τις Βρυξέλλες διεκδικώντας μια θέση στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης. Δίπλα σε αυτούς προστίθενται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ να έχει οριστεί ως επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που εγκαταλείπει το κοινοβούλιο για χάρη των Βρυξελλών, όπως επίσης και η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου που «μετακόμισε» στη ΝΔ από το Ποτάμι.
Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, έχει αναπτυχθεί μια φήμη που θέλει την Πειραιώς να διερευνά το ενδεχόμενο η Έλενα Ράπτη να αφήσει την Α΄ Θεσσαλονίκης και να διεκδικήσει την εκλογή της στην ευρωβουλή. Αν και το συγκεκριμένο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί, όπου υπάρχει καπνός συνήθως υπάρχει και φωτιά.
Εκείνοι που «κλειδώνουν»
Πέρα από τα παραπάνω ονόματα, υπάρχουν πολλά ακόμη που ακούγονται και γράφονται για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι αυτά της Σοφίας Ζαχαράκη και του Κώστα Δέρβου. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δέχθηκε μια διερευνητική κρούση, χωρίς ωστόσο τίποτα να θεωρείται δεδομένο στην παρούσα στιγμή. Όσον αφορά στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πρώην υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην γραμματέα αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων του ίδιου υπουργείου Δημήτρη Μελά. Σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται επίσης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας από τη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, αλλά και ο πρέσβης επί τιμής Αλέξανδρος Μαλλιάς. Θέση στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να έχει και ο καθηγητής δημοσίου δικαίου στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Παύλου Ελευθεριάδη, ο οποίος προέρχεται από το Ποτάμι.