Ρεπορτάζ: Α. Τσολναράς
Παρήγγειλαν λίγα αντιγριπικά εμβόλια λόγω… κόστους! Στον ύπνο «έπιασε» το σύστημα υγείας η φονική γρίπη που δοκιμάζει τη χώρα και αφήνει πίσω της νεκρούς, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, βρέθηκε στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος για τους λάθος -και πάλι- λόγους.
Με τις εκτιμήσεις των ειδικών να αναφέρουν ότι εφόσον ο ιός της γρίπης συνεχίσει την ξέφρενη πορεία του ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά, ο κ. Πολάκης δήλωνε προκάλεσε το κοινό αίσθημα όταν πριν από μερικές εβδομάδες δήλωσε πως «δεν είναι καταστροφή» οι 39 -τότε- νεκροί εξαιτίας της γρίπης. Αμέσως μετά ακολούθησε η περίφημη υπόθεση με τα δύο «σπαστά» καταναλωτικά δάνεια, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ από την Attica Bank, τα οποία προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση και η ηχογράφηση της συνομιλίας του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να αποδείξει ότι «τον έχει» κι αυτόν.
Στους 91 οι νεκροί, «αλλά δεν είναι και καμία καταστροφή»
Οι παλινωδίες του κ. Πολάκη μπορεί να φαντάζουν -και να είναι- ανήκουστες για υπουργό μιας κυβέρνησης που επιμένει να διατείνεται ότι κατέχει το «ηθικό πλεονέκτημα». Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί με τα δεκάδες πλέον θύματα από την γρίπη, είναι απείρως πιο σημαντική. Όπως ενημέρωσε χθες το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή του χρόνου, 91 άνθρωποι έχουν χάσει -μέχρι σήμερα- τη ζωή τους από τη γρίπη. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 68 έτη, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά του οργανισμού, το 86.5% ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, σχολίασε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί τον επόμενο ένα- ενάμιση μήνα, εκτιμώντας πως «πιθανώς και άλλοι άνθρωποι δεν θα τα καταφέρουν, κυρίως λόγω γρίπης, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα και παθήσεις».
Παρότι όμως ο κατάλογος των νεκρών ολοένα και μεγαλώνει, ο αναπληρωτής υπουργός προ ολίγων ημερών προκάλεσε και πάλι το κοινό περί δικαίου αίσθημα όταν στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις ανησυχίες του κόσμου ανέφερε πως: «ζούμε μια έξαρση της επιδημικής γρίπης. Η πλειοψηφία των στελεχών είναι Η1Ν1. Δεν είναι η ήπια περσινή χρονιά, είναι λίγο πιο ισχυρό το στέλεχος αλλά δεν είναι και καμία καταστροφή, για να μην τρελαθούμε τώρα».
Η παντελής έλλειψη σεβασμού του Παύλου Πολάκη προς τα θύματα της γρίπης και τις οικογένειές τους, συνδυάστηκε από ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που επέρριψε ευθέως ευθύνες στο υπουργείο Υγείας. Σε αυτήν ο ΙΣΑ αναφέρει πως για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται «η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, με αποκορύφωμα τη δραματική έλλειψη των κλινών ΜΕΘ». Εξηγεί δε πως η παραπάνω αδυναμία οδηγεί στο «να είναι ανεπαρκής η διαχείριση των περιστατικών και δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας». Εξαιτίας της «κατάρρευσης» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνεχίζει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, «οι περισσότεροι Νομοί της χώρας, δεν διαθέτουν συμβεβλημένους γιατρούς, σε βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναζητούν βοήθεια, όταν έχουν πλέον παρουσιάσει επιπλοκές».
«Το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία»
Για «κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» έκανε λόγο στις δηλώσεις του στην Politik και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. «Αυτό φαίνεται στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών όπου επικρατεί το αδιαχώρητο λόγω του συνωστισμού των ασθενών χωρίς καν να μοιράζονται μάσκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου και η γρίπη να… θερίζει».
Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι τα νούμερα που αφορούν στα κρούσματα της γρίπης «είναι τελείως πλασματικά, καθότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν στοιχεία πέραν των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, επειδή δεν γίνεται μοριακός έλεγχος -μέσω του οποίου ανιχνεύεται η γρίπη- για τη διάγνωση της γρίπης H1N1-στα Κέντρα Αναφοράς σε δείγματα ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές των νοσοκομείων οι οποίοι πάσχουν από συμπτώματα γρίπης. Το 70% των παθολογικών- πνευμονολογικών περιστατικών που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης καθώς επίσης και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε αυτές τις κλινικές. Σχετικά με το μοριακό έλεγχο, αυτός δεν πραγματοποιείται, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των νοσοκομείων, καθότι στοιχίζει 40-60 ευρώ στον κάθε ασθενή. Πρόκειται για κάτι που αναδείξαμε στην Επιτροπή της Βουλής, όπου παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο υπουργός και ουσιαστικά το παραδέχθηκαν, αν αναλογιστούμε τη μετέπειτα ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου υπάρχει αναφορά σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα».
«Δεν επαρκούν τα αντιγριπικά εμβόλια»
Την ώρα που σε κάποιες αποθήκες «αραχνιάζουν» τα εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια που η Ελλάδα αγόρασε επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο κ. Γιαννάκος επικεντρώθηκε στο πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών υπαλλήλων. Όπως εξήγησε: «Τα νοσοκομεία προμηθεύτηκαν εμβόλια της γρίπης για να καλύψουν τις ανάγκες του 25% του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι διέθεσαν στη Δημόσια Υγεία 20 χιλιάδες εμβόλια, ενώ το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί είναι 90 χιλιάδες. Το υπουργείο Υγείας έθεσε ως στόχο ο εμβολιασμός του προσωπικού την τρέχουσα περίοδο να ανέλθει στα ίδια ποσοστά με την περσινή χρονιά, δηλαδή σε 24.9% για τα νοσοκομεία και 40.2% για τα Κέντρα Υγείας. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού είναι προαιρετικός, εν αντιθέσει με άλλες χώρες της Ευρώπης ή την Αμερική, όπου δεν προσλαμβάνονται ή απολύονται άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη».
Πρόσθεσε, επίσης, πως «το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έκανε καμία καμπάνια για τον εμβολιασμό προσωπικού και κόσμου, εξαιτίας των πολύ λίγων εμβολίων που εισήχθησαν, με αποτέλεσμα να μην θέλουν όλος ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί και να πάει να εμβολιαστεί. Κι αυτό για να γλιτώσουν χρήματα από τα φαρμακεία (που τα πληρώνει ο ΕΟΠΠΥ γιατί συνταγογραφούνται) και στα νοσοκομεία. Όταν σε περίπου 1.200 εργαζόμενους δίνουν 200 εμβόλια, πώς να γίνει μετά καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού;» αναρωτήθηκε.
«Τα προβλήματα στην Υγεία δεν λύνονται με ψέματα»
Σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που ανέφερε ότι «δεν είναι και καμία καταστροφή» οι νεκροί από τη γρίπη, ο κ. Γιαννάκος δήλωσε ότι «δείχνουν μια μη σοβαρότητα. Δυστυχώς η γρίπη έφτανε για να αποδείξει ότι έχει καταρρεύσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Αξιοπιστία δεν υφίσταται. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, όπου δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των νοσηλευόμενων, των κρουσμάτων και των θανάτων. Στην Ελλάδα το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου έχει αντικατασταθεί από το facebook του υπουργού. Ράντζα, φορεία στους διαδρόμους, πολύωρη αναμονή, όλα αυτά δείχνουν την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και τις ελλείψεις του προσωπικού. Περίπου 50-60 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν πάνω από εφτά ημέρες για να μπουν στη ΜΕΘ. Αυτό πιστοποιεί ότι το σύστημα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Μόλις 5% του προϋπολογισμού δίνεται για δαπάνες υγείας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,5%. Με τόσο ελλιπή χρηματοδότηση, τα προβλήματα στην υγεία δεν λύνονται, όσα ψέματα και να λένε».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019