Αποκλειστικό: Παραμένει στο Δημόσιο με τέσσερα πλαστά πτυχία
INTIME (Φωτ. Αρχείου)

Αποκλειστικό: Παραμένει στο Δημόσιο με τέσσερα πλαστά πτυχία

Του Θωμά Καλέση

«Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», καταγγέλλει στην Politik, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Η υπόθεση αφορά την υπόθεση του Δημήτρη Μπούτου, πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Νίκαιας, ο οποίος μολονότι φέρεται να είναι κάτοχος τεσσάρων πλαστών πτυχίων –γεγονός που έπειτα από την κατακραυγή οδήγησε στην αποπομπή του-, πρόσφατα ξεκίνησε να εργάζεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο αυτοτελές γραφείο προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών Υγείας.

Τα πλαστά πτυχία

Πρόκειται για μια εξέλιξη που φαντάζει ιδιαίτερα προκλητική, αφού ο κ. Μπούτος εκτός από την υπόθεση με τα πλαστά πτυχία είχε έρθει στο επίκεντρο και για το γεγονός ότι είχε ανανεώσει με ευνοϊκούς όρους τη λειτουργία του κυλικείου στο κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας, υπόθεση από την οποία όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, «ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου το νοσοκομείο να πάρει πίσω από τον κυλικειάρχη τα οφειλόμενα 350.000 ευρώ από ενοίκια». Όλα αυτά βέβαια, φαίνεται πως φαντάζουν ως λεπτομέρειες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι μάχεται κατά της διαφθοράς.

Ύστερα από καταγγελίες που έφτασαν στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), τον Σεπτέμβριο του 2018, ξεκίνησε έλεγχος των τίτλων σπουδών του Δημήτρη Μπούτου. Σύντομα, αποκαλύφθηκε ότι οι τίτλοι σπουδών που είχε προσκομίσει ο κ. Μπούτος προκειμένου να λάβει τη θέση του διοικητή στο νοσοκομείο, ήταν πλαστοί.

Η εξέλιξη αυτή έφερε σε ιδιαίτερη αμηχανία τον κ. Πολάκη, αφού ο κ. Μπούτος ήταν προσωπική του επιλογή. Τελικά, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε πως «τα δικαιολογητικά (και τα πτυχία) που προσκόμισε ο πρώην διοικητής του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας στον φάκελο υποψηφιότητάς του για τη θέση αυτή, συνάδουν με τα απαιτούμενα στη σχετική προκήρυξη, ενώ ελέγχθηκαν κανονικά και αρμοδίως από τις υπηρεσίες του υπουργείου και βρέθηκαν χωρίς παρατυπίες ή πλαστογραφίες».

Παρότι όμως που στην περίπτωση του κ. Μπούτου, όλα ήταν νόμιμα σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, «αμέσως μόλις τέθηκαν υπόψη μας διάφορες καταγγελίες για δράσεις και πρακτικές του εν λόγω διοικητή που παρέπεμπαν σε μη χρηστή διοίκηση ή σε υπόνοιες παραβατικότητας, ζητήθηκε η παραίτησή του, η οποία και υποβλήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2018».

Ο κ. Μπούτος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι αποχώρησε από τη θέση του λόγω συνταξιοδότησης, η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει, αφού όπως αναγράφεται σε πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, «δεν βρέθηκαν και λοιποί τίτλοι που εμφανίζονταν στο σύστημα της απογραφής, ομοίως ως υπηρεσιακώς επιβεβαιωμένοι, όπως: 1) Μεταπτυχιακό δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, 2) πτυχίο Μαθηματικών από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και 3) πτυχίο Φιλοσοφίας από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ».

Η απευθείας ανάθεση στο κυλικείο

Σε δεύτερο πόρισμά του, το ΣΕΕΔΔ εντόπισε πράξεις του πρώην διοικητή του νοσοκομείου Νίκαιας, βάσει των οποίων όχι μόνο δεν εισέπραξε τις οφειλές του μισθωτή του κυλικείου του νοσοκομείου, αλλά αντιθέτως με την παραχώρηση του κυλικείου –με απευθείας ανάθεση για 16 χρόνια- αποδέχθηκε απαιτήσεις εις βάρος του νοσοκομείου, ύψους 323.759 ευρώ, οι οποίες θεωρήθηκαν από τους επιθεωρητές εντελώς αβάσιμες».

Κι όμως, όπως καταγγέλλει ο κ. Γιαννακός, ο αποπεμφθείς κ. Μπούτος «όχι μόνο δεν έχει περάσει από πειθαρχικό, αλλά εξακολουθεί να δουλεύει κανονικά». Συγκεκριμένα, στις 15 Ιανουαρίου 2019 ο διοικητής του Θριάσιου νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Παλαιορούτης, επανέγγραψε τον κ. Μπούτο στο δυναμικό του Θριάσιου και μάλιστα ως υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Διοικητικού- Λογιστικού κι ενώ «λαμβάνει αναρρωτικές άδειες από το Θριάσιο και πληρώνεται κανονικότητα από το Ελληνικό Δημόσιο».

Για την υπόθεση ο νυν διοικητής του νοσοκομείου, Ευθύμιος Γεωργόπουλος, έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, πράξη που σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο δείχνει πως ο νυν διοικητής, «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, αφού όχι μόνο δεν εισπράττει τα οφειλόμενα, αλλά ακόμη και σήμερα ο κυλικειάρχης κλέβει το ηλεκτρικό ρεύμα από το νοσοκομείο».

«Αν δεν ήταν δικός τους άνθρωπος, θα του είχαν πάρει το κεφάλι»

Το γραφείο στο οποίο δουλεύει πλέον ο κ. Μπούτος στο Θριάσιο, υπάγεται σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο απευθείας στον διοικητή και διευθετεί υποθέσεις που απορρέουν από την άσκηση του δικαιώματος του πολίτη για την υγεία του, αποσκοπώντας στην εξομάλυνση και εξάλειψη δυσλειτουργιών που παρεμποδίζουν την εξυπηρέτησή του, κατ’ επέκταση και το έργο των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα με απώτερο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

«Το γεγονός πως ο κ. Μπούτος εξακολουθεί να δουλεύει είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη. Είναι δικός τους άνθρωπος γι’ αυτό και δεν εφαρμόζουν το νόμο 4325, βάσει του οποίου θα έπρεπε να τεθεί σε αργία και να παραπεμφθεί γρήγορα σε πειθαρχικό συμβούλιο, προκειμένου να τιμωρηθεί και όχι να συνεχίζει να εργάζεται. Κανένας δεν ξέρει τι συμβαίνει με την εισαγγελική έρευνα των υποθέσεων του κ. Μπούτου, εντούτοις πέραν της εισαγγελικής έρευνας, άλλοι συνάδελφοι και στελέχη για πολύ μικρότερα αδικήματα έχουν τεθεί σε αργία.

Όπως συνέβη με τις καθαρίστριες και τους νοσηλευτές που προσκόμισαν πλαστά πτυχία κατώτερων κατηγοριών που οδηγήθηκαν στη φυλακή ή διώκονται για κακουργήματα. Εδώ παρατηρείται μια κωλυσιεργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να υπερασπίσει τους δικούς του ανθρώπους. Αν ήταν κάποιος άλλος θα του είχαν πάρει το κεφάλι. Τώρα, “ούτε γάτα, ούτε ζημιά”».

Ο παράνομος διπλοθεσίτης και ο θάνατος της υποδιευθύντριας

Κι αν όλα αυτά δεν αρκούσαν προκειμένου να διαφανεί το… ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στη θέση του διοικητή του γενικού κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας, διορίστηκε ο Ευθύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος όμως είναι διοικητής και του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός». Ο κ. Γεωργόπουλος δηλαδή, διοικεί δύο νοσοκομεία, τα οποία απέχουν πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους και ανήκουν σε διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες. Μάλιστα, ο κ. Γεωργόπουλος, ουσιαστικά είναι τριπλός διοικητής, αφού υπό την ευθύνη του είναι και το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, ‘Αγία Βαρβάρα».

Πρόκειται για ένα γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο δεν προκαλεί έκπληξη, αφού, «δεν θα έμπαινε κανείς στο νοσοκομείο της Νίκαιας, εφόσον δεν ήταν του περιβάλλοντος Πολάκη, Ο κ. Γεωργόπουλος είναι αυτή τη στιγμή παράνομος διπλοθεσίτης, ο οποίος έχει προβεί σε συνδικαλιστικές διώξεις τόσο στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όσο και στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου προχώρησε σε παράνομες κομματικές, ρουσφετολογικές καθαιρέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Κι όλα αυτά με απόλυτη κάλυψη από τον κ. Πολάκη».

Στην ίδια πρακτική προχώρησε όμως ο κ. Γεωργόπουλος, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο και στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου «καθαίρεσε μεταξύ άλλων την υποδιευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Την υποβίβασε σε απλή υπάλληλο αρχικά και έπειτα σε προϊσταμένη τμήματος. Καθαιρέθηκε ενώ ήταν υποδιευθύντρια επί δέκα συναπτά έτη, με άριστες αξιολογήσεις από προϊσταμένους, διοικήσεις και υφιστάμενους».

Η υποδιευθύντρια λίγες ημέρες μετά, έπαθε εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Δυστυχώς, «λίγες ημέρες μετά πέθανε. Η συνάδελφος δεν άντεξε όλη αυτή την πίεση, γεγονός που συνέβαλε στο να πεθάνει», σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο. Η Δημόσια Υγεία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σταματάει να εκπλήσσει αρνητικά…

Loading

Play