Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ένα συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία μέχρι το 2023, με τη χώρα πλέον εκτός μνημονίων, γι’ αυτό που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής.
Από την Κουμουνδούρου μιλούν για ένα πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο κι εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας σχέδιο με έμφαση στην εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο, όταν το Politik ρώτησε τον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πόσο έχει κοστολογηθεί το πρόγραμμα, η απάντηση που έλαβε δεν θα ενθουσιάσει τους αναγνώστες μας:
“Το πρόγραμμα εκτείνεται σε μία χρονική περίοδο τεσσάρων ετών, το οποίο σημαίνει πως δεν μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα με ακρίβεια, για παράδειγμα, για τα οικονομικά στοιχεία του 2023.
Θα πρέπει να παρακολουθούμε κάθε χρονιά ξεχωριστώς”, μας απάντησε στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος.
“Δεν έχει νομικές ενστάσεις ο Πρόεδρος”
Σε σχέση με το πόσο θερμή παραμένει ή όχι η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, από το Μαξίμου μας ενημερώνουν πως ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή κυρίως το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα για το διορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παυλόπουλος συμφωνεί πως η κυβέρνηση λειτούργησε με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, αν κι έχει τις πολιτικές ενστάσεις του για το χρόνο- λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές- που έγινε αυτή η επιλογή.
Όπως επισημαίνουν με νόημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται να μην υπογράψει ένα Προεδρικό Διάταγμα μόνο όταν έχει ισχυρές νομικές ενστάσεις, κάτι που δεν συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση.
Αδιαφορία για Γιάνη
Σε σχέση, εξάλλου, με το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη τα αισθήματα είναι αντικρουόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μία επιθυμούν να αντλήσουν όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους του, από την άλλη όμως κατανοούν ότι η εισόδός του στη Βουλή δυσκολεύει την αυτοδυναμία της ΝΔ.
Γι’ αυτό και η στάση τους απέναντι στον κ. Βαρουφάκη θα είναι μάλλον αυτή της αδιαφορίας, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και βλέποντας και κάνοντας στη συνέχεια.