«Η μη καταβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι νόμος του κράτους, επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις» υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής» η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Επεσήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα ελέγχου εφαρμογής του μέτρου από τις επιχειρήσεις μετά το τέλος της περιόδου προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα, στις 28 Φεβρουαρίου.
Η Ε. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, εκ νέου, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, καθώς «η αύξηση των μισθών είναι κρίσιμη μεταβλητή, ιδίως σε μια οικονομία όπως η ελληνική, όπου η παραγωγικότητα επηρεάζεται από τη ζήτηση».
Το Μάρτιο η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Αναφέρει επίσης ότι η ρύθμιση οφειλών αποκλειστικά προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο και θα αφορά το σύνολο των οφειλών που έχουν σωρευτεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Η ρύθμιση θα προβλέπει εκτός από το «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%, «κούρεμα» βασικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων που είχαν οι ασφαλισμένοι τα έτη 2002-2016.
Η νέα μειωμένη οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί έως και σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.
Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει και άλλη ευνοϊκή ρύθμιση το επόμενο διάστημα, απάντησε «τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης και τη ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία».
«Ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ»
Η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με γνώμονα «τη στήριξη και την ενίσχυση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, την ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας και του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, την υλοποίηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων».
Κάνει λόγο για «ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ», και αναφερόμενη στον πολιτικό λόγο που εκφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, τον χαρακτήρισε «δραματικά υποβαθμισμένο» και «κυριαρχούμενο από συνωμοσιολογίες, ύβρεις, απειλές και παραπολιτικά σενάρια».
Ζητά σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα
Η Ε. Αχτσιόγλου θεωρεί ζητούμενο τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά με προϋπόθεση τη συμφωνία προσανατολισμού στα ζητήματα της Οικονομίας, της εργασίας και του κοινωνικού κράτους επί των οποίων «έχουν ξεδιπλωθεί δύο διακριτά και ανταγωνιστικά μεταξύ τους σχέδια».
«Στα διλήμματα αυτά καλούνται να πάρουν θέση τόσο υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις όσο και μεμονωμένα πρόσωπα» πρόσθεσε.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχεύει να υποκαταστήσει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κανέναν άλλον, και καταλήγει σημειώνοντας ότι όσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ «συνεχίζει να κινείται στα χνάρια της ΝΔ, δεν δείχνει καμία διάθεση αυτοκριτικής και αναγνώρισης των σφαλμάτων και των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ, αντικειμενικά θέτει (το ΚΙΝΑΛ) σε τροχιά σύγκλισης με τη ΝΔ και το απομακρύνει από τον χώρο των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων».