Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Γιάννης Βρούτσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για τα όσα θολά είπε ο υπουργός Εργασίας για το τι μέλλει γενέσθαι με το συνταξιοδοτικό- ασφαλιστικό.
Κομματικές πηγές επισημαίνουν στο Politik πως ο κ. Βρούτσης, προκειμένου να μεγαλώσει τον αριθμό εκείνων που αιτούνται σύνταξης στις 400.000, συμπεριλαμβάνει κι όσους έχουν απλώς θέσει κάποιο ερώτημα στον ΕΦΚΑ για το πότε δικαιούνται σύνταξης, πόση θα είναι αυτή και υπό ποιους όρους!
«Οι πραγματικά εκκρεμείς συντάξεις δεν ξεπερνούν τις 107.000, όπως επανειλημμένως έχουμε πει.
Οι 400.000 εκκρεμότητες ήταν αυτές που παραλάβαμε εμείς το 2015 από τον κ. Βρούτση και μάλλον γι’ αυτό έχει μπερδευτεί ο νέος- παλιός υπουργός», σχολιάζουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές.
Την ίδια ώρα, επισημαίνουν με νόημα πως η νέα υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αντιλαμβάνεται τη σημασία των κοινωνικών επιδομάτων κι επιδοκιμάζει τις αλλαγές που έγιναν σε αυτά, ιδίως στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που έγινε Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ωστόσο θα αναγκαστεί να πράξει ό,τι της υπαγορεύσει ο πολιτικός της προϊστάμενος κ. Βρούτσης», όπως αναφέρουν οι ίδιοι κομματικοί κύκλοι, οι οποίοι ξεψαχνίζουν αυτές τις ημέρες και τα όσα λέει ο Κωστής Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ, αλλά και το «αμαρτωλό» παρελθόν του με την παραχώρηση της Ολυμπιακής στον όμιλο της MIG.
«Θα σταματήσω τις ΝΟΜΕ»
Ο υπουργός Ενέργειας, πάντως, εξέφρασε στο Politik την πεποίθησή του ότι θα καταφέρει να σταματήσει, υπό τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που έχουν στοιχίσει στη ΔΕΗ, κατά τον ίδιο, πάνω από 600.000.000 ευρώ, αφού πουλά φτηνότερα στους ανταγωνιστές της από το κόστος παραγωγής με συνέπεια και οι εργαζόμενοί της στην ουσία να δουλεύουν προς όφελος των ιδιωτών.
Ο κ. Χατζηδάκης, εξάλλου, μας σημείωσε πως κι επί ΝΔ ήταν μνημονιακή υποχρέωση η παραχώρηση μεριδίου της αγοράς από την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αλλά δεν την υλοποίησαν.
Από το ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένουν πως χάρη στις ενέργειές τους δεν ξεπουλήθηκαν τα φιλέτα της ΔΕΗ, όπως είναι οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν, ενώ με το σχεδιασμό της κυβέρνησης πάει χαμένη για τους καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ για την ενέργεια στον υποκατώτατο συντελεστή του 6%.