Πώς αποδομούν Στουρνάρα σημείο προς σημείο

Πώς αποδομούν Στουρνάρα σημείο προς σημείο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Προεκλογική παρέμβαση προς χάρη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν στο Μαξίμου τη δημοσιοποίηση της ανησυχίας του Γιάννη Στουρνάρα για τις κυβερνητικές παροχές.

Μας καλούν, μάλιστα, να περιμένουμε μέχρι τις 5 Ιουνίου, όταν και θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των Θεσμών για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ούτως ώστε να αποδειχθεί ότι δεν κινδυνεύουν ούτε η δημοσιονομική σταθερότητα ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν με νόημα πως η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει ως πρόβλεψη για το ποσοστό ανάπτυξης για το 2019 το 1,9%, όταν η Κομισιόν το πηγαίνει στο 2,2% κι ο προϋπολογισμός στο 2,3%.

Υπενθυμίζουν, εξάλλου, πως η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που κατατέθηκε στις 30 Απριλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το φέρνει στο 4,1%, ενώ υπογραμμίζουν πως η νέα οικονομική πολιτική δίνει ώθηση στην πραγματική οικονομία, αφού περιλαμβάνει πολλά αναπτυξιακά μέτρα.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, υπενθυμίζουν πως ο κεντρικός τραπεζίτης έχει πέσει έξω και σε άλλες εκτιμήσεις του, αναφέροντας ως παράδειγμα τον αγώνα που έδωσε για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η οποία κατά τους ίδιους σήμαινε νέο μνημόνιο, γιατί φοβόταν πως δεν θα καταφέρναμε να επιστρέψουμε στις αγορές.

Υποστηρίζουν, επίσης, με δόσεις ειρωνείας πως ο κ. Στουρνάρας δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αξιοπιστία της χώρας μας γιατί αυτή έχει επανακτηθεί χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται κι από το ότι το χθεσινό (Πέμπτη) Eurogroup δεν ασχολήθηκε καθόλου με την Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν παρέστη σε αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

“Γιατί να χάναμε χρόνο”;

Όσον αφορά τις αιτιάσεις για το χρόνο ψήφισης και υλοποίησης των νέων θετικών μέτρων, από την κυβέρνηση διατείνονται, επιπλέον σε σχέση με τα επιχειρήματα πως τα είχαν δρομολογήσει εδώ και καιρό και πως είναι μόνιμα, πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ως προς την επούλωση των κοινωνικών πληγών.

Αναρωτιούνται, σε αυτό το πλαίσιο, γιατί θα έπρεπε να περιμένουν άλλον ένα μήνα όταν μπορούσαν τώρα, όπως και το έπραξαν, να πάρουν τα θετικά μέτρα που πήραν.

Loading

Play