Πώς υποβαθμίζει το Μαξίμου τη ρητορική Ζάεφ

Πώς υποβαθμίζει το Μαξίμου τη ρητορική Ζάεφ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Δεν κρύβουν την ανησυχία τους τόσο στο Μαξίμου όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ για τη λαϊκή αντίδραση με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα επικεντρωθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Γι’ αυτό κι επιχειρούν εδώ κι αρκετές ημέρες να ταυτίσουν όσους συμμετάσχουν στη διαδήλωση- οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν “αντισυγκέντρωση”- ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή.

Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της πρόσφατης ρητορικής του Ζόραν Ζάεφ, η οποία βρίσκεται μακριά από το πνεύμα της Συμφωνίας.

Πέρα από το ότι την αποδίδουν στην προσπάθεια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να περάσει το πιο δύσκολο κομμάτι των τροπολογιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σημειώνουν πως δεν έκανε καμία αναφορά στη διδασκαλία της αποκαλούμενης “μακεδονικής” γλώσσας σε δημόσια σχολεία παρά μόνο σε ιδιωτικά φροντιστήρια.

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως αλυτρωτισμός είναι η διεκδίκηση εδαφών με επιχείρημα την ύπαρξη “αλύτρωτων” ομοεθνών και πως η όποια διεκδίκηση μειονοτικών δικαιωμάτων- την οποία, πάντως, διαψεύδουν πως εντάσσεται στην επιχειρηματολογία Ζάεφ- δεν συνιστά αλυτρωτισμό.

Αναφέρουν, μάλιστα, πως προβλέπεται από πλείστες διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει και η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, παρατηρούν με νόημα πως η τελευταία φορά κατά την οποία τέθηκε ανοιχτά θέμα αναγνώρισης μειονότητας κι επιστροφής περιουσιών ήταν από τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επί κυβέρνησης ΝΔ και Κώστα Καραμανλή, ως απάντηση στο βέτο του Βουκουρεστίου, το 2008.

Τις περιόδους σύγκρουσης να φοβόμαστε, όχι την προσέγγιση και τη συνεννόηση”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Αισιοδοξία για τη μείωση της διαφοράς

Παραλλήλως, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους με αφορμή πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι οποίες αποτυπώνουν μείωση της ψαλίδας από τη ΝΔ, έστω κι αν η διαφορά παραμένει αξιοσημείωτη.

Πιστεύουν ότι αυτή θα μειωθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, αφού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων όλα τα χρήματα από τα θετικά μέτρα που έχει ψηφίσει η Βουλή το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Loading