Π. Τριγάζης: Ορθώς αναγνωρίζουμε… Μακεδονική γλώσσα

Π. Τριγάζης: Ορθώς αναγνωρίζουμε… Μακεδονική γλώσσα

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
«Η ηγεσία της ΝΔ έχει χάσει “τα αυγά και τα καλάθια” στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών» υπογραμμίζει, στη συνέντευξη που παραχωρεί στην «Politik», ο Πάνος Τριγάζης.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) παραδέχεται ωστόσο ότι η συμφωνία αναγνωρίζει “μακεδονική” γλώσσα και ορθότατα κατά τη γνώμη του, αλλά όχι κι εθνότητα. «Μόνο όσοι ζουν σε άλλο αιώνα ή αιώνες ταυτίζουν τη γλώσσα με την εθνότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις γενικότερες κυβερνητικές επιλογές στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τριγάζης μας καλεί με νόημα να τις προσεγγίζουμε με βάση το ότι υπάρχουν αυξανόμενες αλληλεξαρτήσεις που δεν υπήρχαν στους προηγούμενους αιώνες. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως την επέκταση του «Turkish Stream» μέσω της Ελλάδας προς Ιταλία την επιδιώκει η Αθήνα, δεν της την επιβάλλει η Μόσχα. Τονίζει, πάντως, πως ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Ρωσία και, πολύ περισσότερο, εναντίον της.

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ομολογεί ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση, αλλά αυτό οφείλεται και στις πολλές συλλογικές διαδικασίες που ακολουθούνται στο ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των υποψήφιων. Από την άλλη, θεωρεί επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης πως σε μεγάλο βαθμό έχει αφαιρέσει το κοινωνικό έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζεται η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ σημειώνει πως οι φυσικές καταστροφές τύπου Μάνδρας ή Ματιού είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση μιλά για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. 

«Η ΝΔ έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια»

-Μήπως, με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν δίκιο όσοι αντιπολιτεύονται τη συμφωνία των Πρεσπών στη βάση του ότι αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα; Κρίνετε απαραίτητο ένα ερμηνευτικό πρωτόκολλο ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους «παρεξηγήσεις»;

«Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση, κυρίως η ηγεσία της ΝΔ, έχει χάσει “τα αυγά και τα καλάθια” στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, με την εξαίρεση των φασιστών- εθνικιστών, έχουν χαιρετίσει. Κατ’ αρχάς, η συμφωνία αυτή αναγνωρίζει “μακεδονική” γλώσσα, ορθότατα κατά τη γνώμη μου, αλλά όχι και εθνότητα, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, δυστυχώς και η Φώφη Γεννηματά, ταυτίζοντας την ιδιότητα του πολίτη με την εθνότητα.

Όπως γνωρίζετε, στα βρετανικά διαβατήρια υπάρχει ο όρος  british nationality, που αντιστοιχεί σε τέσσερις εθνότητες, την αγγλική, ουαλική, σκωτική και ιρλανδική. Μόνο όσοι ζουν σε άλλο αιώνα ή αιώνες ταυτίζουν την γλώσσα με την εθνότητα, κυρίως οι ακροδεξιοί, που νοσταλγούν τα “εθνικά καθαρά” κράτη, όπως επιδίωξε ο Χίτλερ. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθούν “παρεξηγήσεις”  ή παρερμηνείες της συμφωνίας στο μέλλον. Ήδη έχουμε πετύχει να πάρουμε πίσω την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, ενώ και το θέμα “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα, έχει κλείσει με την συμφωνία, αλλά η μικροψυχία των πολέμιων της κυβέρνησης Τσίπρα, δυστυχώς, δεν έχει όρια».

Υπάρχουν όρια στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ιδίως όταν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων δεν ταυτίζονται, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ΗΠΑ και της Ρωσίας; Γιατί, για παράδειγμα, η Μόσχα να επεκτείνει στην Ελλάδα τον «Turkish Stream» όταν η ΕΕ επιδιώκει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών ώστε να μην εξαρτάται από τη Ρωσία;

«Προφανώς υπάρχουν όρια στην εξωτερική πολιτική οποιασδήποτε χώρας, ακόμα και της Αμερικής. Ωστόσο θα συνιστούσα να προσεγγίζετε την εξωτερική πολιτική στο σημερινό κόσμο με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν αυξανόμενες αλληλεξαρτήσεις που δεν υπήρχαν στους προηγούμενους αιώνες. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι ανταγωνιστές στη διεθνή σκηνή, αλλά είναι και συνεργάτες. Στον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”, οι δύο μεγάλες αυτές δυνάμεις βρέθηκαν στην ίδια πλευρά, ακόμα και στην Συρία. Την επέκταση του Turkish Stream μέσω της Ελλάδας προς Ιταλία, την επιδιώκουμε εμείς, δεν μας την επιβάλλει η Μόσχα.

Όσο για την ΕΕ, ήδη πολλές χώρες της, με πρώτη την Γερμανία, εξαρτώνται ενεργειακά και όχι μόνο από την Ρωσία. Κατά την γνώμη μας, ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ρωσία και, πολύ περισσότερο, εναντίον της. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη Μόσχα ότι επιδιώκουμε η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα για μια νέα σχέση της ΕΕ με την Ρωσία, προς όφελος της ειρήνης και της πανευρωπαϊκής συνεργασίας.  Με τον “τυφώνα Τραμπ” σε επέλαση εναντίον και της ΕΕ, οι ηγεσίες της Ευρώπης γιατί να μην επιδιώξουν μια τέτοια σχέση, πολύ περισσότερο που η Ρωσία ήταν πάντοτε Ευρώπη, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και πολιτικά και πολιτισμικά».

«Η Δεξιά θέλει τη Θεσσαλονίκη φτωχομάνα»

 Διαπιστώνετε ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων σε Ελλάδα κι Ευρώπη λόγω της αποτυχίας του το 2015 να αλλάξει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριαρχούν στην ήπειρό μας;

«Αντιθέτως, θεωρώ επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης της Ελλάδας ότι σε μεγάλο βαθμό έχει αφαιρέσει το κοινωνικό έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζεται η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έχει καθηλωθεί το φαινόμενο, λόγω και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Τους τελευταίους μήνες έπαιξαν και το χαρτί του Μακεδονικού, αλλά χάνουν κατά κράτος, διότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει και αναπτυξιακή διάσταση, που γρήγορα θα φανεί με την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Η Δεξιά την ήθελε διαχρονικά “μεγάλη φτωχομάνα”, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζοντας τη χώρα, αλλάζει και την ελληνική Μακεδονία.

Αν, όπως λέτε, ευθύνονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων, προφανώς αυτές οι πολιτικές δεν θα ανατραπούν με την επιστροφή στην κυβέρνηση της χώρας μας των δυνάμεων του χθες. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν επί σαράντα χρόνια, έχουν βαρύτατες ευθύνες για τον τρόπο που οικοδομήθηκε η ΕΕ, ιδιαίτερα μετά το Μάαστριχτ. Οφείλουν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό, εν όψει και των ευρωεκλογών του 2019».

 Μήπως η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψήφιων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους οφείλεται και στην αδυναμία του από τότε που έγινε κόμμα εξουσίας να εισχωρήσει σε βάθος στις τοπικές κοινωνίες και οφείλει κατά βάση την απήχησή του στον αρχηγό του και σε άλλα στελέχη της αποκαλούμενης «πρώτης γραμμής»;

«Υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά αυτό οφείλεται και στις πολλές συλλογικές διαδικασίες που ακολουθούμε για την επιλογή των υποψηφίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει χρίσματα σε υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους ούτε είμαστε αρχηγικό κόμμα να ανακοινώνει ο Τσίπρας τους υποψηφίους. Όσο για τις τοπικές κοινωνίες, σας διαβεβαιώνω εκ πείρας ότι οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν με μαζική συμμετοχή, παρά τις δυσκολίες που είχαμε μετά από το 2015».

«Οι φυσικές καταστροφές είναι έργο ανθρώπων»

 -Το καλοκαίρι στο Μάτι χάθηκαν σχεδόν 100 ζωές εξαιτίας, σύμφωνα και με την κυβέρνηση, των αυθαίρετων κατασκευών. Κι όμως τώρα παραπέμπει την κατεδάφισή τους σε όλες τις περιοχές της χώρας στο πολύ απώτερο μέλλον, ενδεχομένως με το βλέμμα στις κάλπες. Θα έχει, επομένως, κι αυτή η κυβέρνηση σοβαρή ευθύνη στην επόμενη φυσική καταστροφή;

«Πράγματι, τον περασμένο Ιούλιο, η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Ανατολική Αττική, έζησε μία μεγάλη τραγωδία, ενώ προηγουμένως είχαμε και την τραγωδία στην Μάνδρα. Τόσο το Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και οι πλέον έγκυροι γνώστες του φαινομένου των φυσικών καταστροφών, έχουν αποφανθεί ότι καθοριστικό ρόλο στις εν λόγω τραγωδίες έπαιξαν οι πολιτικές των αυθαιρέτων, της απουσίας σωστού πολεοδομικού σχεδιασμού, των πελατειακών σχέσεων, καθώς και το σύγχρονο μέγα πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο οι νεοφιλελεύθεροι υποτιμούν ή θέλουν να αγνοούν. Όσο για την επόμενη φυσική καταστροφή, κανείς δεν μπορεί να την προβλέψει, μπορεί, όμως, να λάβει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών. Έχοντας ζήσει από πολύ κοντά και τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας, το 2007, έχω υποστηρίξει ότι οι φυσικές καταστροφές δεν είναι θεομηνίες, δηλαδή, οργή Θεού, αλλά έργο ανθρώπων, εννοώντας το κυρίαρχο σήμερα στον κόσμο οικονομικό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται στο αλόγιστο κυνήγι του κέρδους εις βάρος των ανθρώπων και της φύσης. Αυτός είναι ένας λόγος, μαζί και με άλλους, που η κυβέρνηση μιλά για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, μετά την οκτάχρονη μνημονιακή λαίλαπα».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Loading

Play