Σάλος με τον νέο Ποινικό Κώδικα:Τι προβλέπει για 17Ν

Σάλος με τον νέο Ποινικό Κώδικα:Τι προβλέπει για 17Ν

Κώδωνας κινδύνου για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που τέθηκαν από τη Δευτέρα σε ισχύ.

Πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι πολυισοβίτες και καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας δύνανται να αιτηθούν την υφ’ όρων απόλυσή τους.

Οι αιτήσεις τους θα κρίνονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, υπό το πρίσμα των νέων διατάξεων, τα οποία και θα αποφαίνονται αν αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για να γίνουν ή όχι δεκτές.

Παρά τις σχετικές διαψεύσεις χθες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «… Σε κάθε περίπτωση όμως ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα δεκατέσσερα έτη και αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει δεκαέξι έτη».

Η περίπτωση των καταδικασθέντων για την 17Ν

Ειδικά για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, όπως είναι ο φερόμενος ως αρχηγός Αλέξανδρος Γιωτόπουλος που εκτίει 16 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, αλλά και οι άλλοι καταδικασθέντες σε πολλές φορές ισόβια ως μέλη της «17Ν» μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υφ όρων απόλυση και κατ΄οίκον έκτιση της ποινής που τους έχει επιβληθεί.

Σύμφωνα με εισαγγελείς το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους καταδικασθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης και να κριθούν από δικαστικό συμβούλιο.

Αρκεί να έχουν εκτίσει ήδη 16 χρόνια στη φυλακή, ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι, με τον νέο Ποινικό Κώδικα (άρθρο 187) προβλέπεται πως όσοι συγκροτήσουν τρομοκρατική οργάνωση και δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν το σκοπό για τον οποίο τη συγκρότησαν τιμωρούνται με μειωμένη ποινή (ελαφρυντική περίσταση).

Αντίθετα για την εγκληματική οργάνωση προβλέπονται μεγαλύτερες ποινές ακόμη και αν τα μέλη της δεν προλάβουν να τελέσουν αξιόποινες πράξεις.

Με απλά λόγια, δηλαδή, αν κάποιοι συγκεντρωθούν για πουλήσουν ναρκωτικά αλλά τελικά δεν το καταφέρουν θα τιμωρηθούν με ποινή από πέντε μέχρι 15 έτη κάθειρξη.

Η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης

Απαντώντας χθες, στα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου με δήλωσή του τα διέψευσε. Ο κ. Καλογήρου δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων.

Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη.

Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.

Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

Loading

Play