Σαρώνει η γρίπη: Στους 39 οι νεκροί, 138 στην Εντατική

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη, προκαλώντας έντονο «πονοκέφαλο» στο ΚΕΕΛΝΟ, καθώς οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους 39. Μάλιστα, το πλέον ανησυχητικό είναι, ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στα 20.

propoli

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 39ο θύμα ήταν ένα βρέφος, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και ακόμη ένα παιδί. Συνολικά, εννέα παιδιά έχουν νοσηλευτεί με γρίπη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όλα τους ανεμβολίαστα.

Στην Εντατική 168 άτομα

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ακόμη 168 ασθενείς από επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι πολύ μικρό ποσοστό των θυμάτων είχε εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τι αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (7/2), οι επιστήμονες σημείωσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Γενικότερα η τάση για τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1 είναι σταθερά αυξητική σε όλες τις ηλικίες.
  • Το 75% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και το 84% των θανάτων από τη γρίπη αφορά άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
  • Βάσει δεδομένων από τον Καναδά, το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 72%.
  • Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 στις ΗΠΑ έχει επικράτηση που αγγίζει το 60%. Μόνο την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύτηκαν με γρίπη 128.000 άνθρωποι.

Συστάσεις από το υπουργείο Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες στα σχολεία, για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού της γρίπης, συστήνοντας τα εξής:

Πρώτον, τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να αναμένουν, σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Δεύτερον, να ακολουθούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Loading