Σκάνδαλο Siemens: Πόσο ζημίωσε η «μίζα» το Δημόσιο

Μετά από χρόνια ερευνών και καθυστερήσεων, ήρθε η ώρα της εισαγγελέως στη δίκη για το σκάνδαλο της Siemens. Ξεκίνησε, λοιπόν, η εισαγγελική αγόρευση επί της ενοχής των κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.

propoli

Στην αγόρευσή της, που είναι σε εξέλιξη, η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Σκεπαρνιά, αναφέρθηκε στα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού και στη ζημιά εκατομμυρίων που προκάλεσαν στο ελληνικό Δημόσιο οι δωροδοκίες που έγιναν μέσω αυτών.

Η εισαγγελέας, επικαλούμενη έγγραφο της μητρικής Siemens, επεσήμανε ότι τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για τη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της επίμαχης σύμβασης, το 2001, διατέθηκαν ακόμα 19 εκατομμύρια μάρκα.

Τα εν λόγω ποσά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου.

Όπως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, το ποσό της μίζας επιβάρυνε τη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο.

Αναλύοντας τους τρόπους που διακινήθηκε το μαύρο χρήμα, αναφέρθηκε στα εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες offshore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και στα χρήματα που διατέθηκαν σε μετρητά.

«’Ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006. Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι τη σύμβαση 8002 που υπεγράφη, η εταιρεία φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σκεπαρνιά.

Loading