Στην τελική ευθεία βρίσκεται το διάδοχο σχήμα του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν κόψει κάθε περιθώριο για νέα ενδεχόμενη παράταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προβλεπόμενο σχέδιο περιλαμβάνει κούρεμα, επιμήκυνση και επιδότηση του δανείου.
Στόχος είναι το τελικό σχέδιο να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει ο νόμος Κατσέλη.
Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας και για όσους δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο 3869/2010 όπως είναι οι έμποροι αλλά και την καταβολή μικρότερης δόσης.
Οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ηλεκτρονικά και αυτόματα, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, η οποία θα προσομοιάζει στη ηλεκτρονική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Με βάση αντικειμενικά κριτήρια, η εφαρμογή θα ενημερώνει αυτομάτως τον οφειλέτη εάν πληροί τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας ή απορρίπτεται.
Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας προβλέπουν:
- Το καυτό θέμα του ορίου για την προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κινείται στο επίπεδο κάτω των 150.000 ευρώ. Οι τράπεζες θέλουν χαμηλότερο όριο, ακόμη και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ ακόμα πιο χαμηλό όριο θέλουν οι θεσμοί, στα επίπεδα των 70.000 ευρώ. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει μονομερώς στην υποβολή της πρότασής της προς τους θεσμούς, θέτοντας τον πήχη στις 150.000 ευρώ. Οι δανειστές ενδεχομένως να επιστρέψουν το σχέδιο για επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 120.000 με 130.000 ευρώ.
- Κούρεμα του δάνειου όσων επιλεγούν για την ένταξη στο ν. Κατσέλη. Όχι όμως οριζοντίως. Θα διαγραφεί το τμήμα του δανείου που υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν το δάνειο είναι ύψους 150.000 ευρώ και η κατοικία του δανειολήπτη αξίζει 100.000 ευρώ, θα κουρεύεται το ποσό των 50.000 ευρώ. Αν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το ύψος του δανείου ή ίση, δεν θα υπάρχει κανένα κούρεμα.
- Το ποσό του δανείου που θα απομένει μετά τη διαδικασία αυτή (είτε με κούρεμα είτε όχι) θα διακανονίζεται με τη διάρκεια αποπληρωμής του να φθάνει ενδεχομένως και στα 25 χρόνια.
- Η δόση του δανείου που θα προκύπτει και ανάλογα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη, θα επιδοτείται μέχρι και κατά 1/3 από το ελληνικό δημόσιο.
- Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.
Ανησυχούν οι θεσμοί και οι τράπεζες για τις επιπτώσεις του νέου πλαισίου
Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα της αντικατάστασης των διατάξεων του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Έντονος είναι ο προβληματισμός για τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, οι πληροφορίες ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχει έντονο προεκλογικό άρωμα και βάζει τον πήχη της προστασίας στις 150.000 ευρώ (ενώ οι θεσμοί και οι τράπεζες ζητούν όριο ύψους 100.000 ευρώ), ενώ λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη περί πιθανότητας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε χθες πως η κυβέρνηση δεν θέλει νέα παράταση του νόμου Κατσέλη, αλλά «ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το σχέδιο θα σταλεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έως την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.