Ούτε βήμα πίσω δεν φαίνεται να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που αναμένει και την αντίδραση της Ουάσιγκτον για τους S-400.
Μιλώντας χθες Κυριακή στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο.
Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Αρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.
«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.
Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
Τούρκοι ειδικοί στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στο πυραυλικό σύστημα S-400
Εν τω μεταξύ, εκατό Τούρκοι εμπειρογνώμονες εστάλησαν στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στη λειτουργία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, όπως αποκάλυψε ο Ερντογάν.
«Αυτοί οι 100 άνθρωποι, τους οποίους στείλαμε στη Ρωσία για εκπαίδευση (στους S-400) θα μπορούν αργότερα να εκπαιδεύσουν άλλους. Επομένως, μόλις επιστρέψουν, θα αναλάβουν την εκπαίδευση άλλων ανθρώπων. Αυτός ο αριθμός (ειδικών) δεν επαρκεί, και ίσως, οι 100 να δεκαπλασιαστούν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους αρχισυντάκτες τουρκικών ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.
Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι η όλη διαδικασία της εισαγωγής και εγκατάστασης των συστημάτων S-400 θα ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2020.
Επιπροσθέτως, ο Ερντογάν σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο που η Τουρκία απέκτησε τα ρωσικά συστήματα.
Το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο (με την αγορά των S-400). Εάν το ΝΑΤΟ έχει 3-5 ισχυρότερα κράτη μέλη, τότε το ένα από αυτά είναι η Τουρκία. Και στην περιοχή μας, η Τουρκία είναι η ισχυρότερη στήριξη του ΝΑΤΟ… Και εάν μια τόσο υπεύθυνη χώρα όπως η Τουρκία γίνει ισχυρότερη στον τομέα της ασφάλειάς της αφού παραλάβει τους S-400, ποιος θα είναι επίσης ισχυρότερος; Αυτό θα ενδυναμώσει την ίδια τη Συμμαχία» εξήγησε ο Ερντογάν.
Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Σήμερα στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι σαφές ότι στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, εκτιμήσεις τις οποίες συνυπογράφουν και πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.
Όπως επισημαίνεται η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων για επιβολή κόστους στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια οπότε και είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση, οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, λόγω Πρωτοκόλλου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters