Στην τελική ευθεία το πλαίσιο ρύθμισης των δανείων

Στην τελική ευθεία το πλαίσιο ρύθμισης των δανείων

Στην κρίση του SSM τίθεται άμεσα η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι τράπεζες με την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, λίγο πριν την εκπνοή της ισχύος του νόμου Κατσέλη.

Οι καλούνται να πείσουν τον SSM ότι την πόρτα του νέου νόμου Κατσέλη δεν θα περάσουν στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς επίσης και ότι οι επιπτώσεις του νόμου στην κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών θα είναι απολύτως διαχειρίσιμες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες θα αναφέρουν στον SSM ότι το σύνολο των πελατών τους, οι οποίοι έχουν “κόκκινα” δάνεια (σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών) με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, ανέρχεται σε 240.000 δανειολήπτες εκ των οποίων το 80% πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Συνολικά, οι 240.000 δανειολήπτες έχουν οφειλές 25 δισ. ευρώ, όμως το υπόλοιπο των δανείων που θα είναι επιλέξιμα για τον νέο νόμο Κατσέλη δεν ξεπερνούν τα 10 – 11 δισ. ευρώ. Από τα δάνεια αυτά, τα 8 δισ. ευρώ είναι αμιγώς στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα επαγγελματικά/επιχειρηματικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα επιχειρηματικά δάνεια είναι κατά πλειοψηφία δάνεια μικροοφειλετών, μικρού ύψους και χαμηλής υπολειπόμενης αξίας, τα οποία δεν εμφανίζουν χαρακτηριστικά στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οι τελευταίοι διακρίνονται από τις τράπεζες από τον υψηλό δανεισμό τους παράλληλα με την διαμονή σε υψηλής αξίας πρώτη κατοικία, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνουν έλλειψη εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανείου τους.

Στόχος ο αποκλεισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών

Το νέο σχήμα έχει στόχο αρχικά τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και έπειτα την αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών.

Για το λόγο αυτό, έχει επιλεγεί η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προστασία για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες.

Το τελικό ζητούμενο για τις τράπεζες είναι να δώσουν βιώσιμες λύσεις σε δάνεια που είναι προβληματικά στην εξυπηρέτησή τους, κατά τρόπο ώστε αυτά να μην ξαναγυρίσουν στο “κόκκινο”.

Ήδη πριν από τα τέλη του 2018 και ενώ ο νόμος Κατσέλη όδευε προς τη λήξη του, η ΕΚΤ/SSM είχε διαμηνύσει στις τράπεζες ότι ένα πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών θα έπρεπε να έχει πολύ στενό εύρος προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο οριοθετούσε ατύπως σε 75.000 – 80.000 ευρώ.

 

Loading

Play