Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση Novartis από τον Άρειο Πάγο.
Ωστόσο πριν προχωρήσει η διαδικασία στην κλήση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ σε ανωμοτί εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου (κι εν συνεχεία στην άσκηση ποινικής δίωξης), οι εισαγγελείς οφείλουν να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.
Την ίδια ώρα, στο αρχείο πηγαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο με την επιφύλαξη, ότι μπορεί να υπάρξουν στοιχεία στο μέλλον. Ταυτόχρονα, η έρευνα συνεχίζεται για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να φύγουν κλήσεις και σε περισσότερα από 20 μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη επιτροπών και στελέχη διαφημιστικής εταιρείας, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν ως ύποπτοι για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος κατά περίσταση.
Τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν κατονομάσει τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά και πρόσφατα μάρτυρας δίχως το καθεστώς προστασίας για ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ της εταιρείας οι οποίες φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός πρώην υπουργός για τον οποίο ζητείται άρση ασυλίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη ένας πρώην υπουργός Υγείας, εμπλέκεται στην υπόθεση.
Η παραγγελία διαβιβάστηκε αρμοδίως από την εισαγγελία διαφθοράς στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Από εκεί θα πάει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου που θα την αποστείλει αμελητί στη Βουλή.
Εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία περιλαμβάνονται, πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρώτο σχετικό διαβιβαστικό των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς προς τη Βουλή, η ζημιά από το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, για το ελληνικό δημόσιο ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.
Από τις καταθέσεις δε των μαρτύρων προκύπτει «πάρτι» μιζών που φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ στο οποίο συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα.
Η συνολική ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών φέρεται να αγγίζει από το 2000 έως το 2015 τα 23 δισ. ευρώ.