Στουρνάρας: «Προσπάθησαν να με εξοντώσουν»

Περιθώριο για συμβιβαστική λύση, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτίμησε ότι υπάρχει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ενώ μίλησε για συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσής του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην εκτελέσει τα καθήκοντά του.

propoli

Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη στοχοποίησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι σε αυτό πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους φορείς «όχι για λόγους αντεκδίκησης, αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου».

«Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και “δολοφονίας χαρακτήρα” εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών (επί κυβερνήσεως Σαμαρά). «Άντεξα και προστάτευσα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας επειδή είμαι απολύτως καθαρός, επειδή δεν βρήκαν απολύτως τίποτα οι σκευωροί και χάρη στη στήριξη που είχα από την οικογένειά μου, από τους διευθυντές και το προσωπικό της ΤτΕ και από την ΕΚΤ» ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων. «Κάποιος άλλος στη θέση μου ίσως να μην άντεχε και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες» πρόσθεσε και δήλωσε πρόθυμος να μιλήσει αν τον καλέσουν οι αρμόδιοι θεσμοί να καταθέσει.

«Σοβαρή πρόκληση το πρωτογενές πλεόνασμα»

«Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 συνιστά σοβαρή πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο στόχος έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» τόνισε ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξη στην «Καθημερινή», κάνοντας αναφορά στις προεκλογικές παροχές. «Η ενίσχυση της προσπάθειας για εξορθολογισμό των δημόσιων και μη παραγωγικών δαπανών και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο μέσω της αύξησης επενδύσεων θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την επίτευξη του στόχου» σημείωσε ακόμη.

«Περιθώριο συμβιβαστικής λύσης»

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, που θα αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των εταίρων και θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική πιστοληπτική βαθμίδα.

«Υπάρχουν τα περιθώρια για μια συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έναντι μιας επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει δημοσιονομική ευελιξία όταν γίνονται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας» υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE»

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι είναι εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

«Αν και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αναβάθμιση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου κατά τρεις βαθμίδες στην επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή σε ΒΒΒ-, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, θεωρώ ότι είναι εφικτή σύντομα η συμμετοχή της Ελλάδας αφενός στο υφιστάμενο πρόγραμμα επανεπενδύσεων τίτλων της ΕΚΤ και αφετέρου σε νέο πρόγραμμα αγορών τίτλων, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί στο μέλλον και η χώρα να αποκομίσει έτσι άμεσα πρόσθετα οφέλη» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Θα εισηγηθώ πλήρη άρση των capital controls»

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισηγηθεί στη νέα κυβέρνηση και τους θεσμούς την πλήρη άρση των capital controls το συντομότερο δυνατόν, καθώς κατά την άποψη της ΤτΕ δεν έχουν πλέον χρησιμότητα.

Τέλος, αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε ότι βραχυχρόνια είναι εφικτός ο περίπου διπλάσιος ρυθμός από τον τρέχοντα (1,9%), με αύξηση των επενδύσεων, αν η κυβέρνηση στείλει άμεσα μήνυμα δημιουργώντας φιλικό περιβάλλον για επενδυτές και υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτό, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, μπορεί να επιτευχθεί με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την απεμπλοκή προβληματικών επενδυτικών έργων όπως η ανάπλαση του Ελληνικού.

Loading