Του Χρήστου Τσαλικίδη
Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προσπάθεια προσέγγισης της μεσαίας τάξης (η ψήφος της οποίας αποδεδειγμένα κερδίζει εκλογές) με σκοπό να την πείσει ότι μόνο αυτός μπορεί -ως πρωθυπουργός- να της εγγυηθεί μείωση της υπερφορολόγησης, δεν είναι καινούργια.
Ξεκινά από τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος και θα κλιμακώνεται σταδιακά όσο πλησιάζει η ημέρα που θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.
Το κάλεσμα συστράτευσης που της απευθύνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον επιχειρεί να «αγκαλιάσει» την ελληνική οικογένεια, ξεδιπλώνει τη στρατηγική στόχευση της Πειραιώς να δώσει έμφαση στη στήριξη των πολλών. Άλλωστε μια από τις αγαπημένες φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία χρησιμοποιεί αρκετά συχνά στις ομιλίες του, είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το κόμμα των πολλών.
Σε αυτήν την λογική δεν προκάλεσε καμία έκπληξη η πρόσφατη δέσμευσή του, μέσω του πρακτορείου Reuters, ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της πήρε, όσα της στέρησε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραετία 2015-2019. «Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Υπερβολικά υψηλοί οι στόχοι των πλεονασμάτων»
Παράλληλα επανέλαβε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση της χώρας να επιτύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. «Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υπερβολικά υψηλοί και επιβαρύνουν με ένα μεγάλο και περιττό δημοσιονομικό κόστος την ελληνική οικονομία», ανέφερε. Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, εξήγησε πως η δική του κυβέρνηση θα τις εφαρμόσει «όχι επειδή είναι μέρος ενός προγράμματος», αλλά γιατί «είναι απαραίτητες για να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».
Ερωτηθείς για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, το οποίο ως γνωστόν, παρέτεινε την παραμονή του στην Ελλάδα εξαιτίας του τρίτου μνημονίου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σύμφωνος καθώς «μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτό που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος είναι να κινηθεί η Ελλάδα σε μια διαφορετική τροχιά ανάπτυξης και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με την παρούσα κυβέρνηση».