Ρεπορτάζ: Γιάννης Χαβιανίδης
Στο στόχαστρο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Εσόδων (ΓΔΔΕ) αναμένεται να μπουν οι μισθοί των υπαλλήλων αλλά και στελεχών της εταιρείας «Κτηματολόγιο ΑΕ», από το 2010 μέχρι και το 2017, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Politik.
Στόχος των ελεγκτών είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία στο παραπάνω χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και αν κάποιοι στην εταιρεία απολάμβαναν τυχόν προνόμια κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
Στις 15 Απριλίου η ΓΔΔΕ ενημέρωσε τη Διοίκηση και τα στελέχη της «Κτηματολόγιο ΑΕ» ότι στις 9 Μαΐου του 2019 θα διενεργήσει έκτακτο μισθολογικό έλεγχο. Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό έγγραφο που δημοσιεύουμε, η απόφαση πάρθηκε ώστε να «επαληθευτεί η εφαρμογή των μισθολογικών διατάξεων από το 2010 και μετά». Η εξαμελής ομάδα των ελεγκτών ζητά από την «Κτηματολόγιο ΑΕ» να προετοιμάσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία όπως επίσης και το χώρο όπου θα εγκατασταθούν. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι ο έλεγχος θα στηριχθεί σε δείγμα φακέλων τους οποίους οι ελεγκτές ζήτησαν να τους αποσταλούν μέχρι τις 19 Απριλίου. Οι φάκελοι αυτοί έπρεπε να περιέχουν την κατάσταση με το προσωπικό που αμείβονταν από την εταιρεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, «ανά σχέση εργασίας (μόνιμοι, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ, ειδικοί συνεργάτες, νομικοί σύμβουλοι, δικηγόροι, αποσπασμένοι), καθώς επίσης και τις καταστάσεις με τα «αμειβόμενα όργανα διοίκησης και συλλογικών οργάνων του φορέα από το έτος 2010 και μετά».
Οι ελεγκτές αναμένεται να εξετάσουν εξονυχιστικά τις «μισθοδοτικές καταστάσεις τακτικών και πρόσθετων αποδοχών σε μηνιαία βάση για όλα τα έτη ελέγχου από το 2010 μέχρι το 2017, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της διοίκησης και των συλλογικών οργάνων», τις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών για τα ίδια έτη, καθώς επίσης και όλες τις συμβάσεις εργασίας.
Στο μικροσκόπιο των αρχών θα βρεθούν όλα τα χρηματικά εντάλματα και οι εντολές πληρωμής που δόθηκαν για τη συμμετοχή σε επιτροπές, υπερωρίες, οδοιπορικά, όπως επίσης και κάθε είδους επιπρόσθετες παροχές μισθολογικού ή μη χαρακτήρα. Επίσης οι ελεγκτές ζητούν από τη διοίκηση της εταιρείας να τους παράσχει όλους τους εγκεκριμένους ισολογισμούς και τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών από το 2009 έως και το 2017, τυχόν πορίσματα από ελέγχους άλλων υπηρεσιών, καθώς επίσης και το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας από το 2010 μέχρι και σήμερα. Δεν αποκλείεται, βέβαια, ο έλεγχος να επεκταθεί εάν κατά την πορεία διαπιστωθεί ότι έχουν προκύψει και νέα ζητήματα.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της ΓΓΔΕ δεν αφορά μόνο τις διοικήσεις που διορίστηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτή που ανέλαβε καθήκοντα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ίσως η πρώτη φορά που έλεγχος στην εταιρεία επεκτείνεται στα έργα αλλά και τις ημέρες της σημερινής διοίκησης, δίχως αυτό βέβαια να σημαίνει τίποτα αναφορικά με την τήρηση ή μη της νομοθεσίας. Άλλωστε, όλοι ο νόμοι που αφορούσαν σε περικοπές στα μισθολογικά προνόμια των υπαλλήλων είχαν ψηφιστεί κατά το παρελθόν και συνεπώς η εφαρμογή τους θα έπρεπε να είχε συμβεί προ πολλού.
Ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που τα μισθολογικά της «Κτηματολόγιο ΑΕ» τίθενται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών. Το Νοέμβριο του 2015 κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου πραγματοποίησε έλεγχο στην εταιρεία αναφορικά με τις αποδοχές των υπαλλήλων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στο πλαίσιο εφαρμογής της Μνημονιακής νομοθεσίας από το 2011 και μετά η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων υπέστη μεγάλες μειώσεις στη μισθοδοσία. Ειδικότερα από τους 302 υπαλλήλους της εταιρίας οι 29 υπέστησαν μειώσεις που έφτασαν μέχρι και το 25% του αρχικού μισθού. Ακόμη 247 εργαζόμενοι υπέστησαν μειώσεις στις απολαβές τους οι οποίες κυμάνθηκαν από 25% έως και 49,5%. Μειωμένους μισθούς είδαν όμως και οι 65 δικηγόροι που συνεργάζονταν με την εταιρία όπως επίσης και ο δημοσιογράφος που απασχολούσε.
Εισαγγελικές έρευνες από το 2010
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΓΓΔΕ δεν είναι η μόνη υπηρεσία που ελέγχει αυτή τη στιγμή το «Κτηματολόγιο ΑΕ». Από το 2010 βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες εισαγγελικές έρευνες στην εταιρεία για μία σειρά από ζητήματα. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, συνοδεία εισαγγελικής λειτουργού πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας ο οποίος κράτησε περίπου οκτώ ώρες. Ο έλεγχος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αφορούσε διαφημιστικά κονδύλια της εταιρείας από το 2007 μέχρι το 2012. Πρόκειται για έρευνα που ξεκίνησε το ΣΔΟΕ το 2012, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, και συνεχίστηκε μέχρι και πέρυσι το Φεβρουάριο. Τότε οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματός ζήτησαν από την εταιρεία να τους παρέχει στοιχεία για το πρόγραμμα προβολής και επικοινωνίας της εταιρείας την περίοδο 2007 – 2012. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν, ωστόσο, δεν δόθηκε καμία συνέχεια στον έλεγχο. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες όπου εντελώς ξαφνικά οι άντρες του ΣΔΟΕ κατέσχεσαν υλικό που πιθανώς σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ το 2013
Η παραπάνω δεν ήταν η μοναδική φορά που το ΣΔΟΕ διεξήγαγε έρευνα στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» αναφορικά με τις δαπάνες προβολής και διαφήμισης. Το 2013 είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη η οποία περιλάμβανε πέντε σκέλη. Το ένα από αυτά αφορούσε τις διαφημιστικές δαπάνες της εταιρείας και κατά πόσο αυτές είχαν πραγματοποιηθεί εντός του νομικού πλαισίου που ορίζει η σχετική νομοθεσία, όπως επίσης και το πραγματικό τους ύψους. Ένα άλλο σκέλος της αφορούσε τα εισοδήματα υποθηκοφυλάκων από την είσπραξη των τελών του κτηματολογίου και κατά πόσο αυτά αποδίδονταν κανονικά στην «Κτηματολόγιο ΑΕ». Η έρευνα αφορούσε γύρω στα 98 υποθηκοφυλακεία των οποίων τα ετήσια έσοδα ανέρχονταν σε 10 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
Επίσης, αντικείμενο έρευνας έγινε και το κατά πόσο υπήρξαν υπερκοστολογήσεις κτηματογραφικών μελετών, καθώς και η οικειοποίηση αδήλωτων ακινήτων. Δηλαδή, κατά πόσο αδήλωτες ιδιοκτησίες εμφανίστηκαν στη συνέχεια ως ιδιοκτησίες νυν ή πρώην υπαλλήλων, στελεχών και συνεργατών της «Κτηματολόγιο ΑΕ». Επιπλέον η έρευνα του ΣΔΟΕ είχε περιστραφεί και γύρω από την οικονομική διαχείριση της εταιρείας, κυρίως όσον αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είχε ερευνήσει την κατάληξη των αποδόσεων της τελευταίας πενταετίας των προθεσμιακών λογαριασμών, καθώς επίσης και τις λογιστικές εγγραφές. Προς το παρόν τα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη έρευνα παραμένουν άγνωστα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα κονδύλια που δόθηκαν απευθείας σε ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) από την «Κτηματολόγιο ΑΕ» το 2008 στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν ανέρχονται σε 2,35 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε δοθεί διπλή παράταση για τις διαδικασίες κτηματογράφησης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και ακόμη 4 εκατ. ευρώ τα οποία δόθηκαν σε ΜΜΕ μέσω διαφημιστικών εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα των ερευνών που διεξάγονται εντατικά τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ευνοήθηκαν συγκεκριμένα ΜΜΕ ή ότι διανεμήθηκαν υπέρογκα διαφημιστικά κονδύλια γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με το οποίο μια εταιρεία του ελληνικού δημοσίου χρησιμοποίησε τα κονδύλια που της διατέθηκαν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 03 Μαΐου 2019